Dodik: Prvo MMF pa onda razgovori o mehanizmu koordinacije

Vijesti 19. jul 201607:47 > 07:50
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ovaj bh. entitet neće razgovarati o mehanizmu koordinacije sve dok ne bude završeno pitanje u vezi sa aranžmanom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dodik je poručio da podržava aktivnosti premijera Vlade RS Željke Cvijanović kada je riječ o odnosu prema MMF-u.

On smatra da bi bilo dobro kada bi aranžman sa MMF-om bio realizovan, ali je dodao i da, ukoliko ga nema, Republika Srpska nastavlja da bude stabilna i da izvršava sve obaveze, kao što je to činila i do sada.

Prema njegovim riječima, lažna je priča da su MMF i kreditna linija pitanje biti ili ne biti za RS.

“Nesumnjivo je da za tim postoji potreba, ali za njim postoje potrebe i drugih, razvijenih zemalja”, rekao je Dodik sinoć novinarima u Banjaluci.

Kada je riječ o Protokolu o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji su jučer ratifikovali predstavnici Evropske komisije i BiH, Dodik kaže da je to sada “tehnički detalj”.

On je podsjetio da ovaj bh. entitet ima  primjedbe na usvajanje Sporazuma, te da je postignut dogovor na bazi obećanja njemačke Vlade o zaštiti poljoprivredne proizvodnje.

“Budući da Sporazum stupa na snagu 1. januara, očekujemo da će biti osmišljene sve mjere i dogovoreno, ne samo sa Njemačkom, već i sa Evropskom komisijom i drugim faktorima koji su se ponudili da pomognu, prije svega, našoj poljoprivredi”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je i njemački kancelar Angela Merkel primijetila te probleme, dok su drugi već aplaudirali Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

“Sada su svi prihvatili da je dobra ponuda, koja je stigla od Nijemaca. Riječ je o tome da se pomogne poljoprivredi. Pomoć moćne Vlade, kakva je Njemačka, apsolutno može biti od koristi”, ocijenio je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.