Ucjene na evropskom putu BiH

Vijesti 19. jul 201617:36 > 19:11
N1

Zakašnjelo parafiranje SSP-a nije dovoljno oduševilo evropske lidere, da bi preko reda raspravljali o BiH. Tako će odlučivanje o aplikaciji za kandidatski status čekati neku novu sjednicu Vijeća za vanjske poslove.

Prema očekivanjima, odluka o aplikaciji BiH za članstvo u EU mogla bi biti u drugoj polovini septembra. No, ni tada BiH neće bez bojazni iščekivati vijest iz Brisela

To što je prafiran SSP nije kraj zadaće. Tek predstoji nova politička kriza prije ispunavanja posljednjeg uvjeta – mehanizam koordinacija. Nakon što je Bakir Izetbegović rekao da neće biti odblokiran aranžman s MMF-om dok Republika Srpska ne potpiše Mehanizam koordinacije, kontraucjena stiže iz Banjaluke. Neće biti ni govora o mehanizmu sve dok ne bude odmrznuto 500 miliona eura kredita.

Lažna je priča o tome kako je biti ili ne biti za RS ta kreditna linija i MMF. Postoji potreba za tim, ali postoji potreba i mnogo razvijenijih zemalja za tim“, rekao je Milorad Dodik, predsjednika Republike Srpske.

Premda su se Mehanizam koordinacije i MMF našli u istom paketu, te dvije stvari nemaju veze jedna s drugom. Kredit nije imao nikakve veze ni sa blokadom Republke Srpske zbog popisa i SSP-a, pa su Novalić i Zvizdić odbili potpisati Pismo namjere.

Mislim da može jedno bez drugog. Ta dva pitanja nisu vezana ni reformskom agendom niti bilo kojim drugim dokumentom. Moj stav je da se to posmatra odvojeno“, kazao je Mirko Šarović.

Do novog odlučivanja u Briselu, političari u BiH imaju skoro dva mjeseca stvaranje i iznenadno rješavanja političkih kriza. Mehanizam koordinacije i ucjene MMF-om se trebaju rješiti u jeku predizborne kapmanje, pa mnogi očekuju da je realniji scenarij da će odlučivanje o kredibilnosti aplikacije za kandidatski status, umjesto u spetembru, sačekati vrijeme nakon izbora.

Ovo je vrijeme izbora i u tom kontekstu treba posmatrati sve te izjave. Ali ja vjerujem da ćemo na kraju riješiti i ovo pitanje MMF-a“, rekao je Mirsad Đonlagić iz SBB-a.

Za vođenje politike tuk na utuk uvjetovanje ili ucjenjivanje sa nekim stvarima koje su već dogovorene. Ta politika nekad kratkotročno donese korist, ali nam dugoročno nikada nije donijela dobro“, izjavio je Predrag Kožul iz HDZ-a.

U jeku političkih ucjena sa svih strana, ključni akteri poručuju da upravo ucjene neće odvesti ovu zemlju nikuda.

Premijerka RS-a, Željka Cvijanović je rekla da RS neće pristati na bilo čije ucjene. Istovremeno, Denis Zvizdić kaže da politika ucjena i blokada BiH neće odvesti nikuda. U međuvremenu niti su političari ispunili uvjete EU, niti su osigurali novac za krpljenje budžetskih rupa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.