Novaković: Bježanje od obaveza je dobilo podršku Parlamenta

Vijesti 20. jul 201613:01 > 13:11
N1

Predstavnički dom PS BiH na jučerašnjoj sjednici zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a odbacio je izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sistemu BiH .

Zakonom je bilo predviđeno da se naplata RTV takse, umjesto putem telekom operatera, ubuduće vrši uz račune za električnu energiju. Inače, i model naplate putem telekom operatera istekao je 30. juna.

Mi ćemo morati na sljedećoj sjednici prvog augusta donijeti Zakon o dopunama postojećeg zakona koji će omogućiti nastavak sadašnjeg modela naplate, odnosno naplate preko operatera. Druga varijanta je da ono što je bilo definisano jučerašnjim zakonom, a to je da Odbor sistema dogovori sa Elektrodistribucijama“, kazao je za N1 Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH.

Problem nastaje onog momenta ako jedna od tri distribucije ne bude htjela potpisati ugovor. Hitno je potrebno formirati interresornu radnu grupu koja se formira po nalogu Predstavničkog doma koja bi morala doći do trajnog rješenja“, dodao je.

Novaković je dodao da niko nije glasao protiv Zakona jer je zakon loš, nego jer se radi o neprincipijelnom lobiranju u korist elektroprivreda.

Ja sam više nego ubjeđen da svi ovi koji su jučer glasali, posebno SNSD, protiv zakona nisu glasali jer je Zakon loš po servise, nego je došlo do neprincipijelnog lobiranja u korist elektroprivreda. Radilo se o bježanju od obaveza i to je dobilo podršku parlamentaraca. To je razlog, a ne loš model. Bolji model u ovom momentu nije moguće naći“, zaključio je Novaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.