Švedski mirovnjaci se nakon dvije decenije vratili u Tuzlu

Vijesti 25. jul 201617:36 > 19:17
N1

Nekadašnji članovi stranih mirovnih snaga u BiH danas su u okviru organizacije "Motori za mir" dovezli vrijednu donaciju gimnastičkom klubu Tuzla i Centru „ Koraci nade“ u Tuzlu. Vratiti se nakon 20 godina, za njih je nevjerovatan osjećaj.

U ranim devedesetim godinama došao je u BiH u okviru švedskih mirovnih snaga i ostao dvije godine. Ratne slike kontrolnih punktova, vojske, granica, kojih se sjeća iz 1994. godine, sada su zamjenile neke lijepe i drugačije slike Tuzle.

Zadnji put kada sam bio ovdje bio je rat. Sva moja sjećanja vezana su za rat ovdje. Lijepo je se vratiti ovdje i vidjeti da je rat odavno gotov. Za mene sva sjećanja za ovo mjesto povezana su sa ratom“, rekao je Gustav Fröding, bivši pripadnik mirovnih snaga Švedske.

Gustav na mopedu, a za njim njegova kolegica Pia sa mužem i kćerkom u kombiju prešli su više od 2.000 kilometara. Pia je bila vojni časnik i boravila je od 1995. do 1996. godine u BiH.

Veoma je lijepo vratiti se. Mnogo smo razmišljali o Bosni kada smo otišli i o djeci koju smo upoznali. Lijepo se vratiti i sresti stare prijatelje i upoznati nove“, kazala je Pia Bodén, bivša pripadnica mirovnih snaga Švedske.

Šveđani su centru „Koraci nade“ koji okuplja djecu sa višestrukim smetnjama, donirali igračke, odjeću, opremu i novac koji će biti iskorišten na najbolji mogući način.

Svakako da će to biti velika podrška našem novom projektu u centru, a to je izgradnja nove sobe za fiizakalnu terapiju i da će nam to pomoći da što bolje i kvalitetnije opremimo tu sobu, koja će, naravno biti u službi djece“, izjavila je Jasmina Krivošija, direktorica Centra „ Koraci nade“ Tuzla.

Dvije decenije poslije, Gustav kaže da su osjećaji pomiješani, ali da je sretan što će donacija pomoći djeci i što je on dio toga. Umjesto sa puškom, došao je sa igračkama. Kaže da mu nije bilo teško preći toliki put, kojim ga je pratilo samo lijepo vrijeme i dobra volja.

Donio sam neke stvari kao bi pomogao djeci, a mislim da su dobre. Veoma sam sretan što sam ovdje došao nakon dvadeset godina, što sam se vratio da nekako pomognem ovoj djeci. To je glavni razlog što sam tu, da učinim nešto dobro“, rekao je Gustav Fröding , bivši pripadnik mirovnih snaga Švedske.

Motori za mir su dobrotvorni projekt grupe ljudi iz Švedske koji su nekad služili mirovnim snagama UN-a. Donacije skupljaju zajedničkim snagama, a sve ostale troškove puta snose članovi tima lično. “Motori za mir” ne organizuju prvi put ovakve akcije pomoći. 2012. godine bili su u Ukrajini, 2014. u Afganistanu, a danas su u BiH gdje su uručili vrijednu donaciju Centru „ Koraci nade“ koji okuplja oko 165 korisnika starosti do 35 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.