Jovičić: Bezbjednost nije sve, ali bez nje sve postaje ništa

Vijesti 26. jul 201608:58 > 09:27
N1

U proteklih sedam dana dogodila su se četiri nasilna napada na civile u Njemačkoj. Nedavno smo imali i terorističke napade u Francuskoj, Turskoj, svakodnevno se susrećemo sa bombaškim napadima u Pakistanu, Iraku, Afganistanu. Sinoć novi napad u Japanu.

U jutarnjem programu N1 televizije o situaciji u svijetu i terorizmu govorio je Dragomir Jovičić, profesor na fakultetu za sigurnost i zaštitu i ekspert za sigurnost.

Situacija je složena u cijelom svijetu, a terorizam je postao aktuelan globalni problem. Nema dijela svijeta koji je imun na terorizam, pa tako ni BiH. Mi nismo imali većih terorističkih akata u smislu broja žrtava, ali svi znamo da imamo povratnika sa sirijskih i drugih ratišta i oni su potencijalna opasnost“, kazao je Jovičić.

On je istakao kako ne postoji apsolutna bezbjednost, ali što je društvo razvijenije tako se razvijaju i oblici opasnost. Zemlje se bave posljedicama, a ne uzrocima, a Jovičić smatra da je to najvažnija stvar u bezbjednosnom sektoru.

Bezbjednost nije sve, ali bez nje sve postaje ništa. Bez obzira kojoj političkoj i etničkoj grupi pripadali“, rekao je gost Novog dana i dodao da se potrebno baviti uzrocima.

Nakon zavreštka Hladnog rata došlo je do geopolitičkih promjena u svijetu i od tada terorizam postaje problem broj jedan. Do sada su se teroristički akti osuđivali, zvaničnici su se okupljali i osuđivali. To nije rješenje. Sada imamo Schengensku zonu i slobodno kretanje. Kako zemlje mogu obezbjediti nacionalnu bezbjednost? Nisam za to da se ograničava sloboda kretanja, ali mislim da Evropa mora promijeniti način rješavanja bezbjednosnih problema jer bi mogli imati eskalaciju problema“, mišljenja je Jovičić, ekspert za sigurnost.

Profesor smatra da se moraju pooštriti i primjenjivati kazne.

Povratnici sa sirijskog ratišta su se vratili u BiH, ali oni se nakon povratka samo prate. Ne primjenjuju se zakoni koji su doneseni“, rekao je Jovičić te iznio podatak da je čak 211 teororističih akata prošle godine izvršeno ili spriječeno na teritoriji Evrope.

Problem je što terorizam svugdje ima jednaka obilježja, samo su mjesta i načini izvršenja različiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.