Osmanović: Neka pitanja su teška za koalicione partnere

Vijesti 26. jul 201612:19 > 12:26
N1

"Odlučeno je da se odgode tri planirane sjednice PD Parlamenta FBiH na zahtjev kluba HDZ i HNS uvažavajući njihove zahtjeve. Sjednice se odgađaju do daljnjeg", kazao je Ismet Osmanović, predsjednik kluba SDA.

Osmanović je kazao da je Klub SDA bio opredijeljen da se sjednica održi kako je bilo i planirano.

Tražili smo od kolega iz parlamentarne većine da se sjednice održe, međutim predsjednik kluba HDZ – HNS to nije prihvatio i predsjedavajući je odlučio da se do daljnjeg odloži održavanje kolegija. Smatramo da nije bilo potrebe za odlaganjem sjednica pogotovo zato što za kolege iz HDZ-a na sjednicama nema spornih tačaka“, rekao je Osmanović.

On smatra da se radi o nezadovoljstvu HDZ-a činjenicom da je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću i da se želi zaustaviti prolaz tog zakona na Domu naroda.

Očekujem da će Dom naroda staviti ovaj Zakon na dnevni rad jer je on vrlo važan.”

Rukovodstva tri koalicione stranke se trebaju sastati naredne sedmice, a nakon toga će biti odlučeno kada će biti sazvana sjednica Predstavničkog doma.

Ulazimo u mjesec godišnjih odmora, pa treba na umu imati i tu činjenicu. Međutim, siguran sam da se i u augustu ove sjednice mogu održati”, odgovorio je Osmanović.

Na pitanje novinara da li je upitna koalicija, on je kazao da nije.

Potpuno ostajemo na poziciji opredijeljenja za očuvanje koalicije. Određena pitanja su teška za koalicione partnere, to razumijemo, ali one stvari koje idu u pravcu izgradnje sistema u FBiH i koje idu u pravcu rješenja važnih pitanja za građane, mi ćemo predlagati i usvajati u Parlamentu FBiH bez obzira kako to drugi posmatrali“, kazao je Osmanović i dodao:

Otvoreni smo da uvažimo sve prijedloge i sugestije i da se dogovaramo s koalicionim partnerima o svim zakonima i svugdje ćemo biti na poziciji kompromisa tamo gdje on daje dobar rezultat. Nećemo ići na kompromis na štetu građana i tu se ne možemo slagati, jer smatramo da građani s pravom očekuju napredak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.