N1 u Stupnom dolu: Pet porodica preko noći ostalo bez svega

Vijesti 26. jul 201617:48 > 19:30
N1

Klizište, poplave i bujice vode opet su uzrok nesreća porodica koje su usljed ovih elementarnih nepogoda ostale bez svega. Ovaj put u selu Stupni do u općini Vareš zbog klizišta je evakuisano pet porodica, a voda je ušla u skoro sve kuće ovog mjesta.

Ljudima je dodijeljena jednokratna pomoć. Dok je selo odsječeno od ostatka svijeta, mještani su u iščekivanju dugoročne pomoći.

Velika je oluja naletila. Grad, kiše…Sat i po odvijala se scena kad je to krenulo. Unuka i nevjestu ponijela je voda. Kod žene i nevjeste je sva odjeća mokra bila. Bilo je sigurno metar i po vode. Ovdje više nema života, a 40 godina sam pravio i ulagao. Neki dan sam napravio zid da spasim ako bude do toga došlo“, kroz suze je rekao Fadil Likić.

Komšija mu je otišao iz sela rano ujutru posjedujući dvospratnicu, a uvečer se vratio kao beskućnik. Supruga, osoba sa invaliditetom, samo sat prije otišla je negdje. Slučajno.

“Kao da je znala… Eto… Kad sam ja došao, kazali su mi šta je bilo s junetom. Nisam u kuću mogao ući”, kazao je Enver Lulić, stanovnik sela.

Prizor koji se vidi je samo u sat i po vremena odnio sve u životu Envera Lulića. Bujica i klizište prvo su naišli na kuću, a zatim i objekat sa desne strane. Bujica je došla i do štale gdje se nalazilo njegovo june.

Pet porodica dijeli ovu sudbinu. Bez krava, usjeva, za ove ljude hljeba u rukama, ostali su preko noći. Jučer rat, danas poplave. Neki već drugi put počinju od nule.

Stupni do ekipa N1 je napustila alternativnim putem, jer asfalta više nema. Selo je odsječeno od svijeta. U njemu ostaju bageri i ljudi sa lopatama. Spašavaju šta se spasiti može, strahujući da će sa prvim suncem biti zaboravljeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.