Konaković: Vrijeme da vječni direktori nađu novi posao

Vijesti 29. jul 201608:51 > 08:59
Facebook

Premijer KS Elmedin Konaković je na svom Facebook profilu najavio da će Vlada Kantona Sarajevo preuzeti upravljanje turističkom zajednicom.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Ustavni sud Federacije odbio je zahtjev da se mjerom osiguranja Zakon o turizmu KS, usvojen u aprilu, stavi van snage.

Nakon više od deset godina Kanton Sarajevo će preuzeti upravljanje Turističkom zajednicom koja radi bez nadzora, ubire novac, troši ga i nikome ne odgovara niti podnosi izvještaje. Znamo samo da je u prošloj godini od sarajevskog turizma cca milion KM proslijeđen Federalnom ministarstvu kulture i sporta, a isto je novac trosilo na “kosidbe i prosidbe” širom Federacije. Kultura i sport Kantona Sarajevo nisu ni znali da se sredstva dijele.

Jedna od glavnih obaveza TZ jeste promocija turističkih sadržaja našeg kantona, a turistički radnici se masovno žale da takve promocije nema.

Od naredne sedmice, Vlada KS pokreće aktivnosti za preuzimanje Turističke zajednice. Krećemo u kontrolu ubiranja boravišne takse, pojačavamo kontrolu ostalih prihoda, počinjemo ozbiljnu međunarodnu promociju Sarajeva kao turističke destinacije, podrzaćemo kulturne i sportske manifestacije i ostala dešavanja koja dovode goste u naš grad.

Nadam se da su politički krugovi koji su pokrenuli ocjenu ustavnosti shvatili koliko smo novca gubili svaki dan i da je vrijeme da “vječni direktori” potraže neko novo radno mjesto”, poručio je Konaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.