HDZ postavio sedam pitanja Izetbegoviću i Dodiku

Vijesti 01. aug 201615:03 > 15:04
N1

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine oglasila se danas saopćenjem, odnosno reakcijom na jučerašnji sastanak Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu.

Uz oštre osude dogovora, načina i okolnosti uz koje je postignut, iz HDZ-a su postavili nekoliko pitanja liderima Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata u saopćenju koje prenosimo u cijelosti.

 ”HDZ Bosne i Hercegovine je jučer u kasno nedjeljno popodne putem medija obaviješten da je u nekoj kafani u srpskom dijelu Sarajeva, pod visokim pokroviteljstvom Larsa – Gunnara Wigemarka uz obilje državničke mudrosti i odgovornosti postignut ‘historijski srpsko – bošnjački dogovor’ o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Tamo su se navodno ‘predstavnici’ bošnjačkog i srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini dogovorili, da od danas u Bosni i Hercegovini ne bude ništa isto.

Pozdravljajući napore i želju da se o svim bitnim pitanjima za budućnost Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana razgovara i dogovara, ostaje nejasno ko je, u kojoj funkciji i u čije ime sklapao, i kako mediji objaviše i sklopio nekakav dogovor.

Je li predsjedavajući Predsjedništva BiH to činio u ime Predsjedništva BiH, bez znanja a pogotovo bez saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH?

Je li to činio samo u ime svoje stranke?

Ili je to činio u svoje lično ime?

Je li predsjednik samo srpskog entiteta to činio u ime samo njegovog entiteta, u ime samo njegove stranke ili možda samo u svoje lično ime?

Je li to dogovor dvojice protiv trećeg i kakve šanse kao takav uopće ima?

Koga uopće obavezuje komad papira sa nečija četiri potpisa i koja će to institucija vlasti u Bosni i Hercegovini uopće prihvatiti?

Što je sa predstavnicima većine u Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH i kako se to bez njih misli provesti?

Mnogo je pitanja koja još uvijek čekaju odgovor, pogotovo kada se ima u vidu da su navodni dogovor o evropskom putu sklopili oni koji su do sada opstruirali bilo kakav napredak na evropskom i euroatlanskom putu BiH. Kada se dogovor o evropskom putu BiH pravi sa glavnim opstrukcionistima tog procesa a bez dosadašnje lokomotive i glavnog predvodnika na tom putu, namjere organizatora ne mogu biti poštene. Oni uopće i ne žele bilo kakav napredak.

Ovaj dogovor je izgleda i napravljen samo da se do neizvijesnosti blokira bilo kakav pozitivan iskorak Bosne i Hercegovine na bilo kome polju. Nije jasno još jedino kakva je uloga specijalnog evropskog predstavnika u ovom igrokazu.

U svakom slučaju nama ostaje da konstatiramo da bilo kakvi dogovori dvojice protiv i bez treće strane u BiH nikada nisu donijeli bilo kakav napredak a pogotovo nisu donijeli dobro bilo kome u Bosni i Hercegovini.

To što Hrvati u Bosni i Hercegovini, za razliku od sudionika ovog igrokaza, nemaju samo svoj entitet u Bosni i Hercegovini, ne znači da se bez njihovih legalnih i legitimnih predstavnika, mogu i smiju praviti bilo kakvi dogovori u BiH i vezani za Bosnu i Hercegovinu. Pokušaji da se bez Hrvata prave dogovori na njihovu štetu nisu dobronamjerni spram bilo koga u Bosni i Hercegovini, a pogotovu spram Hrvata i kao takvi nemaju nikakvu priliku da rezultiraju bilo kakvim pozitivnim učincima. Sve koji misle da su ekskluzivni vlasnici Bosne i Hercegovine pozivamo da se što prije vrate u stvarnost i da što prije shvate i prihvate da su svi dogovori bez Hrvata samo mrtvo slovo na papiru, piše u saopćenju HDZ-a.

Predsjednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik postigli su, podsjećamo, dogovor u vezi kreditnog aranžmana s MMF-om, kao i mehanizma koordinacije.

Domaćin sastanka bio je šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, a prisustvovali su mu i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i premijerka RS-a Željka Cvijanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.