Borovčanin na slobodi. srebreničke žrtve nisu iznenađene

Vijesti 02. aug 201618:56 > 19:20
N1

Ljubomir Botrovčanin osuđen je na 17 godina zatvora. U protvoru je bio od proljeća 2005. godine. Još je jedan haški optuženik koji je pušten na prijevremenom slobodu nakon odsluženih dvije trečine kazne.

2005 – Predao se Haškom tribunalu;

2006 – Izjasnio se da nije kriv;
2010. – Presuda za zločine;
KAZNA: 17 godina.

Borovčanin je u pritvoru u Ševeningenu bio od proljeća 2005. godine. Haški tribunal ga je osudio u junu 2010, a u novembru 2011. godine prebačen je na odsluženje kazne u Dansku.

Žrtve srebreničkog genocida nisu iznenađene odlukom Haškog tribunala.

“Kada ostvarenje pravde za žrtve koje ste podnijeli prepustite u ruke nekom drugom, a to je ono što se dogodilo svima nama koji smo pogođeni ovom odlukom ,da je neko donio odluku da će pravdu za nas postići prije neki međunarodni tribunali osnovani u hagu nego što ćemo mi to uraditi sam za sebe. I ne znam zašto se tačno žalim da smo bili kadri uzeti svoju sudbinu u svoje ruke i dovesti nešto do kraja, ne bi nam danas ljude koji su nam ubili budućnost puštali iz zatvora”, kaže Emir Suljagić.

Iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” kažu da presude moraju biti opomena za budućnost te da je puštanje na slobodu haških optuženika dio međunarodne politike, jer nijedan optuženik iz Srbije nije dobio presudu iako postoje dokazi da su počinili zločine.

“Možemo biti zadovoljni što je uopšte dobio pečat presudu da je kriv iako je učestvovao u genocidu u Srebrenci on nije osuđen na genocid već samo za zločin. Da je na nekim drugim narodima taj isti zločinac za iste zločine osuđen doživotno”, tvrdi Kada Hotić.

Novinarka Balkanske istraživačke mreže, Džana Brkanić kaže da je puštanje haških optuženika na prijevremenu slobodu standardna procedura te da ih je velika većina već na slobodi.

“Ovo nije neobična procedura, sve je usklađeno sa zakonima i pravilncima, imaju određena prava i moraju se poštivati. Predsjednik Haškog tribunala provjeri kako se osoba ponašala tokom postupka u zatvoru prema žrtvi”.

Bivši zamjenik zapovjednika Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske osuđen je za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja, a proglašen je krivim jer nije spriječio ubojstva, progone Bošnjaka Srebrenice u julu 95. godine, dok je oslobođen optužbe za genocid.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.