Šarović objasnio zašto je Rusija uvela zabranu uvoza iz BiH

Vijesti 05. aug 201614:50 > 15:02
N1

Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović je komentarisao privremenu zabranu uvoza u Rusiju poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine te objasnio suštinu problema.

“Situacija je i dalje dosta zamršena. Održao sam sastanak sa rukovodstvom zdravlja bilja i dao sam im instrukciju da tokom dana upute pismo Ruskoj federalnoj upravi za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor u kojem od njih tražimo da stave van snage privremenu zabranu izvoza u Rusiju i također predložili smo da njihova inspekcija, odnosno delegacija kako oni zovu, dođu hitno u BiH tokom mjeseca augusta ukoliko to žele, jer je bilo nesporazuma i razlitičih tumačenja oko ranijih zahtjeva ruske strane za dolazak u BiH“, kazao je Šarović te dodao:

“Održali smo sastanak sa predstavnicima Ruske ambasade tako da dalje aktivnosti očekujemo u ponedjeljak. Ministarstvo će zaista pokušati sve učiniti kako bi ovu situaciju i ove zabrane otklonili u što je moguće kraćem roku. Činjenica je da ruska strana ukazuje na povećan uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u prvoj polovini 2016. i ukazuju na nedostatak fitosanitarnog nadzora. Kada je u pitanju reeksport, i to jedna od tema koja će doći na dnevni red, jasno je da je u prvih šest mjeseci 2016. izvoz u Rusiju veći i za 50 posto, posebno jabuka, krušaka i drugih proizvoda iz BiH. U 2015. smo izvezli nešto malo više od devet hiljada tona jabuka, a u prvih šest mjeseci preko pet hiljada tona, slična situacija je sa kruškama, gdje smo 2015. izvezli nekih sedam hiljada tona, u prvih šest mjeseci oko pet hiljada što govori o povećanju od preko 50 posto i vjerovatno je to razlog zašto je zabrinuta ruska strana“.

Objasnio je i suštinu zabrane uvoza u Rusiju.

“Mi ćemo sa svoje strane vidjeti da li smo izvozili poljske ili naše jabuke. Ruska strana je zatražila dolazak u BiH, 13. jula im je ljubazno odgovoreno da su dobrodošli. Ruska federacija nije predložila datum niti je insistirala na hitnom roku. Uprava je predložila vrijeme za neka dva-tri mjeseca zbog pripreme za dolazak. Suština je u povećanom izvozu i bojazni ruske strane da se radi o robama koje možda nisu bh. porijekla. Sa svoje strane sam u razgovorima istakao da je BiH zainteresovana za povećanje trgovinske saradnje sa Rusijom s obzirom da imamo deficit i da je BiH zemlja koja nije uvela sankcije ruskoj strani vezano za sankcije koje je uvela Evropska komisiji prije izvjesnog vremena. BiH se nije pridružila tim sankcijama i zbog toga očekivanja su da ne nailazimo na ovakve vrste zabrane“, istakao je Šarović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.