"Kao nekad prije": U Srebrenici život nije stao

N1

Ovih dana gradić na istoku Bosne, Srebrenica, mjesto je susreta starih prijatelja, komšija, rodbine. Organizujući kulturnu manifestaciju "Kao nekad prije", već osmu godinu zaredom, poručuju da u ovom gradu život nije stao. Druže se i sjećaju lijepih vremena koja su tragično i nasilno prekinuta.

Kada građane Srebrenice pitate kako je bilo prije, oni sa sjetom odgovaraju da je nekada Srebrenica bila vodeći industrijski grad u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, te da je tužno što mladi danas u tom gradiću nemaju mogućnosti da žive kao nekada.

“U Srebrenici je teklo med i mlijeko, život je bio predivan, svi smo bili jedna duša u Srebrenici. Prije, samo se ljubav rađala. Imali smo sve, peta opština u industriji u Bosni i Hercegovini je bila Srebrenica”, prisjetila se Vidosava Jovanović.

Ovoga vikenda Srebrenica je mjesto susreta starih prijatelja. Kulturna manifestacija „Kao nekad prije“ u ovaj grad vrati Srebreničane koji su nakon genocida 1995. godine svoj dom sagradili negdje drugdje. Druženje, sjećanje na lijepa vremena, prepričavanje doživljaja, žal za prošlim i želja za ljepšim vremenima.

“Još jedan cilj je da vratimo ljude koji žive širom svijeta, Srebreničani da dođu, da dovode svoju djecu, da se obnavljaju stara prijateljstva, kumstva i te neke poslovne saradnje”, rekao je Faruk Smajlović, organizator.

Košarkaška utakmica veterana KK “Feros” iz Srebrenice i KK “Vihor” iz Bratunca, koncerti lokalnih i regionalnih muzičkih bendova, regata, promocija knjiga te sajam rukotvorina razlog su da u Srebrenici ovoga vikenda budu i posjetioci iz drugih gradova i zemalja.

“Reakcije posjetilaca su izuzetno pozitivne, naročito u posljednje dvije godine, i oni nam daju dodatnu snagu i elan da to organizujemo na jednom višem i boljem nivou”, kazao je Sead Jahić iz Turističke organizacije Srebrenica.

Ove godine manifestacija “Kao nekad prije” se održava zajedno sa drugim po redu Festivalom Srebrenica Wave koji traje do 7. augusta – i sve sa jednim ciljem – vratiti život gradu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.