Podignuta optužnica za ratne zločine u Uzdolu 1993. godine

Vijesti 09. aug 201611:57 > 11:59
N1

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu za ratne zločine nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u Uzdolu, počinjene u septembru 1993. godine protiv Envera Buze, rođenog 12. jula 1947. godine u Visokom, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i oficira Armije R BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je u svojstvu zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije R BiH 14. septembra 1993. godine, osobno zapovjedao i sudjelovao u napadu na selo Uzdol i zaseoke Križe, Zelenike i Raiči, nastanjene civilima hrvatske nacionalnosti, gdje su u napadu, na izuzetno surov i svirep način, pripadnici Armije BiH ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo djece, žena, staraca i nepokretnih osoba. Najmlađa žrtva bio je 10-godišnji dječak, a najstarija, starica od 87 godina.

Prema nalazima obdukcije i prikupljenim dokazima, žrtve su ubijane vatrenim oružjem i korištenjem hladnog oružja i oruđa.

Nakon počinjenog zločina u Uzdolu, informacije o masakru objavljene su u medijima, tadašnji specijalni predstavnik UN-a zatražio je od vlasti BiH informaciju o zločinu i istrazi ovog zločina, a o masakru civila je informiran i Vatikan.

Optuženi se tereti da je bio nazočan na terenu za vrijeme provođenja akcije i u neposrednoj blizini mjesta gdje su počinjena ubojstva, kao i da je od organa sigurnosti Armije R BiH dobio informacije o počinjenim zločinima i razmjerama zločina, te ništa nije poduzeo kako bi proveo istragu, a počinitelje zločina kojima je bio nadređeni, procesuirao i kaznio.

Optuženi Enver Buza, tereti se da je počinio kazneno djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Uz optužnicu, priloženo je više stotina materijalnih dokaza a predlaže se pozivanje oko 100 svjedoka i vještaka.

Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom biti proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.