Sud BiH: Advokat Tomić maliciozno iznio netačne tvrdnje

Vijesti 10. aug 201612:51 > 12:58
N1

Sud Bosne i Hercegovine reagovao je na izjave advokata Duška Tomića emitovane u Dnevniku televizije N1.

Naime, advokat Tomić je u kontekstu slučaja Pavlović banke koji se vodi na Sudu BiH kazao “da je predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso imenovana na tu funkciju zahvaljujući glasovima iz Republike Srpske. Prije toga, ustvrdio je Tomić, ona je slučaj izgradnje Vlade RS proslijedila Specijalnom tužiteljstvu Republike Srpske u Banjaluci, gdje su sve optužbe odbačene. 

“Sve je izbrisano kao gumicom, a onda predsjednik Suda dobije drugi mandat, zahvaljujući glasovima onih ljudi koji stoje uz Dodika”, rekao je Duško Tomić. Na pitanje koja je sličnost tog slučaja i ovog danas odgovara: “Bojim se i da je to isti slučaj, ali prosto ne mogu da vjerujem da je Goran Salihović spreman na to”, kazao je Tomić.

Iz Suda BiH su odlučno porekli, kako su naveli, netačne i neistinite navode. 

“Navedena konstatacija ukazuje na elementarno nepoznavanje ili nerazumijevanje propisa i pravila krivičnog postupka, a s obzirom da je u pitanju iskusan advokat ovakva konstatacija se može uzeti samo kao maliciozno iznošenje netačnih navoda usmjereno na narušavanje ugleda i diskreditovanje Meddžide Kreso, predsjednice Suda Bosne i Hercegovine. Radi tačnog i objektivnog informisanja javnosti naglašavamo da je predsjednica Suda imenovana u drugi mandat u januaru 2011. godine”, naveli su iz Suda BiH.

Kako navode iz Suda BiH, relevantni zakonski propisi striktno propisuju nadležnost tužioca za vođenje istrage, kao i za ustupanje krivičnog gonjenja drugom organu prije podizanja optužnice, te je stoga jasno da predsjednica Kreso nije bila u mogućnosti istovremeno vršiti ulogu tužioca i donositi odluke o ustupanju istraga drugim organima u bilo kojem predmetu pa ni u predmetu
istrage vezane za izgradnju zgrade Vlade RS.

“Pored toga, navedeni predmet istrage o izgradnji zgrade Vlade RS, tadašnji glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milorad Barašin je zvanično ustupio Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske u junu 2011. godine, tako da ostaje nejasno kako bi takvo ustupanje moglo ikako doprinijeti reizboru predsjednice Kreso koji se desio na samom početku 2011. godine. Svaki drugi komentar na iznesene neistine bi bio suvišan”, dodali su u reagiranju iz Suda BiH.