Seizović za N1: U BiH kao i svugdje postoje nedodirljivi

Vijesti 10. aug 201613:08 > 13:14
N1

Zarije Seizović, stručnjak za međunarodno pravo gostujući u Novom danu kazao je da pravda ne postoji, te da joj se u različtim postupcima pokušavamo priznati.

Predmeti koji mjesecima stoje u Tužilaštvu BiH, u kojima se pominje Milorad Dodik, ponovno u žiži javnosti. O tim predmetima smo govorili u Temi jutra Novog dana, sa profesorom Seizovićem.

Pravda je složen fenomen i ne iscrpljuje time što osoba koja je izvršila jedno ili više krivičnih djela bude upućena na izdržavanje kazne zatvora. Tu je i briga o žrtvama i svim onim na što upućuje tranzicijska pravda“.

Kazao je da su u Tužlaštvo – dogovori, pregovori oko krivnje – postulati anglosaksonskog prava koji su uneseni u naš pravni sistem. “Oni su neobični instituti koji su bili protivni razumijevanju naše pravne pameti. Habitus domaćeg pravnika to nije mogao da pojmi – kako se dogovarati sa tužilaštvom, i kako se dogovoriti sa tužilaštvom da je neko manje kriv”, kazao je između ostalog Seizović.

Smatra da ti pregovori imau dobre strane – završi se krivični posupak, čuvaju se resursi i vrijeme, a izvršioca stigne ruka pravde. “To može biti manje od onoga što on pod znacima navoda zaslužuje”, pojašnjava Seizović.

Komentarišući slučaj Pavlović banke istakao je mogućnost da se završi nagodbom.

Ali ono što vidimo da ovi slučajevi, korupcije i teškog kriminala, nekako Tužilaštvo ne da nije na visini zadatka – nego se ništa ne dešava. Čak i ako dođe do prvostepene presude, u drugostepenom postupku to lice biva oslobođeno“.

Ima li onda nedodirljivih?

U BiH i svuda u svijetu postoje nedodirljivi. Postoji paralelan svijet moći i u mikro-zajednicama kao što je BiH. Siguran sam da veze postoje, sve indicije govore da postoje, ali ih je teško dokazati“.

Glavni tužilac Goran Salihović – povezuje se sa pojedinim slučajevima.

“Ne znam za njegove namjere, interesantno je da čini se postoji sveopšta klima neodgovornosti koja se odnosi i na Sud i Tužilaštvo BiH. Mislim da su skandalozna puštanja na slobodu lica osuđenih na genocid trebala dovesti do personalnih promjena na čelu ovih institucija. Bilo u kojoj državi, da se tako nešto desilo – ta ne bi mogla ostati ista situacija”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.