SDP ima slogan za izbore, ali i mali problem

Vijesti 11. aug 201614:59 > 14:59
SDP BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine početkom sedmice predstavila je slogan za predstojeće lokalne izbore.

Za sve nas – nije to samo slogan kako je pojasnio predsjednik stranke Nermin Nikšić, to je cilj.

”To zapravo nije samo slogan, to je cilj koji želimo postići. Želimo stvoriti BiH da bude zemlja za sve nas. Želimo da BiH bude društvo u kojem će biti mjesta za sve nas i u kojem će za sve nas vrijediti i važiti jednaka i ista pravila”, kazao je Nikšić.

No, čini se da su prilikom odabira slogana u ovoj stranci napravili mali previd. Naime, nešto slično nedavno su vidjeli birači u Srbiji. Lider tamošnje Levice Srbije Borko Stefanović u kampanji je koristio slogan Srbija za sve nas.

U SDP-u ne vide ništa sporno u primijećenim podudarnostima. Kako je za N1 ispričao Saša Magazinović, među hiljadama kandidata i stranaka na prostorima bivše države sasvim je logično da se desi poneka sličnost.

”Ovo zaista prvi put vidim, ali uzimajući u obzir broj registrovanih partija i samostalnih kandidata na prostorima zemalja bivše Jugoslavije koji se mjeri hiljadama statistička vjerovatnoća da se slogani podudare je velika. Međutim, suština je da ovaj slogan u slučaju SDP-a predstavlja našu viziju BiH kao društva zajedničkih vrijednosti kojeg prati sadržajni odgovor na sve intenzivniju promociju sukoba, podjela i zastoja u gotovom svim segmentima. Oni koji malo bolje poznaju i prate rad ljevice u Evropi i svijetu će prepoznati učestalost poruke koju svojim sloganom šalje SDP u različitim varijacijama”, kazao je Magazinović.

Reakcije iz Levice Srbije nema. U prvoj sedmici oktobra poznata će biti reakcija Bosanaca i Hercegovaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Facebook