Smrt na deponiji: Izgubili živote zbog 10 do 15 KM dnevno

Vijesti 15. aug 201618:57 > 18:59
N1

Tri osobe smrtno su stradale na deponiji Raša u blizini Zenice. Nadležne institucije još nisu priopćile službene razloge smrti, ali pretpostavke su da je smrt nastala usljed gušenja plinom, tijekom ilegalnog kopanja ugljena. Detalj će biti poznati nakon obdukcije tijela.

Mladići u ranim tridesetim svi iz okoline Zenice, iako vjerovatno svjesni opasnosti, drugog posla nisu imali. Ovo mjesto je bilo način njihovog života. I jedini način da zarade. Porodice u šoku. Nadležne institucije šute i rade svoj dio posla. Prisutni ubijeđeni da je uzrok smrti gušenje metanom.

“Kaže mi ovaj tečo što ih je izvlačio da su dvojica pokušavala izvući trećeg, ali su se i oni ugušili nekom vrstom plina i da su svi tako nastradali ili je nedostatak kisika. Ugalj se ovdje kopa godinama od poslije rata, bilo je nekih nesreća, ali nikad ovako”, kazao je Fahir Talić, rođak dvojice nastradalih.

Inače, godinama na deponiju Rača dolaze čitave porodice. Satima skupljaju komadiće željeza, aluminija, cigli… materijala koje izbace kamioni Arcellor Mittala, a koje kasnije prodaju za sitan novac. Dnevno zarađujući, na ovaj način između 10 i 15 maraka. I tako proteklih 10 – 15 godina.

Stotinama Zeničana, ali i mještana okoline Rača je jedini izvor prihoda, i način da prehrane porodice. Ovo što ovdje radi prilično se kosi s granicama legalnosti, te je razumljivo zašto od kamera okreću glave, čak i kada se desi nesreća poput ove.

O tome šta se sve dešavalo u kobnoj jami, javnost bi trebalo izvijestiti nadležno kantonalno Tužilaštvo čije ekipe su, uz ekipe MUP-a, vršile cjelodnedni uviđaj.

“Nakon istrage biće naređena obdukcija nastradalih nakon čega ćemo imati više detalja o uzoricima njihove smrti”, kaže Mirna Poljac, portparolka Tužilaštva ZDK.

Iako nadležne institucije ne izlaze još s detaljima nesreće u javnost, nezvanično su nastradali Sedžad Đeranović, Amir Arnautović i Husein Delić. Obdukcijski nalaz očekuje se u narednih nekoliko dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.