Škotsku premijerku emotivno potresla posjeta Srebrenici

N1

Na poziv majki Srebrenice, prva ministarka Škotske Nicola Sturgeon, koja je jučer doputovala u Bosnu i Hercegovinu, posjetila je danas Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, odala počast žrtvama genocida i sastala se sa majkama Srebrenice.

Prošle godine, Sturgeon je prisustvovala pomenu koji je britanska humanitarna organizacija “Remembering Srebrenica” organizovala u Edinburghu u Škotskoj kako bi obilježila 20. godišnjicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Nakon razgovora sa majkama Srebrenice, Sturgeon je tada prihvatila njihov poziv da u ime škotskog odbora organizacije “Remembering Srebrenica” posjeti Bosnu i Hercegovinu.

“Zauvijek ću nositi u srcu i mislima ono što sam vidjela ovdje. Puno toga sam čitala i gledala o Srebrenici, ali ništa me nije moglo pripremiti na ono što sam vidjela ovdje, od susreta sa majkama koje su izgubile svoje najmilije do razgovora sa onim koji je preživio sam zločin. To je nešto što ću sa sobom nositi”, izjavila je ministrica Sturgeon nakon sastanaka u Srebrenici.

Anadolija

Predstavnice Udruženja “Majke eklava Srebrenca i Žepa” istakle su da im posjeta, ali i održano obećanje prve ministrice Škotske, mnogo znači i da će doprinijeti njihovoj daljoj borbi i želji da se rat koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu nikada ne ponovi.

“Žena, koja je vrlo važna, došla je i ona će prenijeti svoje utiske, jer emocije žena su drugačije nego emocije muškaraca. Nadamo se da će se ova istina raširiti i to je nama vrlo važno”, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Nakon obilaska Memorijalnog centra u Potočarima i sastanka sa majkama Srebrenice, Nicola Sturgeon je sa Lornom Hood, bivšom moderatorkom Škotske crkve, Waqar Azmi, predsjedavajućim i osnivačem humanitarne organizacije „Remembering Srebrenica“ i britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Edwardom Fergusonom, položila vijenac i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.