N1 na ispraćaju hadžija: Sigurnosne mjere na najvećem nivou

Vijesti 29. aug 201618:01 > 19:31
N1

Sve je spremno za doček hadžija u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, kažu u Uredu za Hadž Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Bezbjednost je na visokom nivou, tvrde, što je veoma važno uzevši u obzir prošlogodišnju nesreću kada je kran usmrtio preko 100 osoba.

Četiri aviona iz Sarajeva odletjela su danas za Medinu, a četiri lete sutra.

Najstariji hadžija, Bešlaga Bajraktarević, čeka ukrcavanje na prvi let za Medinu. Čovjek koji već godinama u ime Boga posti svaki drugi dan, odnosno praktikuje Davudov post.

“Odlučio sam se jer sam osjećao da sam u snazi. Prije nekoliko dana malo sam prilegao i dobih nemoć pa sam u bolnici bio 10-20 dana. Rekoše da sam se oporavio i odlučih se da krenem na hadž. Otišao sam, uplatio i krenuo sam…”, kazao je Bajraktarević.

Na hadž ide već drugi put, sa istim željama kao i prije 10 godina:

“Najveća mi je želja da mi bude hadž kabul i meni i svim hadžijama”.

Porodice i prijatelji ispratili su prve hadžije prije svitanja. Sa željama da im Hadž bude primljen. Hadžije s nestrpljenjem očekuju susret s Kabom, svetim hramom u Islamu.

Hadžije iz naše zemlje koje idu u organizaciji Islamske zajednice u BiH provest će nekokoliko dana u Medini, gdje će ih se pripremiti za sve obrede u Meki.

“Let je do Antaliji. U Antaliji se toči gorivo. Zadržava se sat vremena, a iz Antalije se ide za Medinu. Iz Medine se ide u Meku radi obavljanja umre i hadža”, objasnio je Nezir Halilović, ured za hadž IZ BIH.

Hadž je peta dužnost miuslimana, uz svjedočenje Božijeg postojanja, udjeljivanje imetka, post i molitvu. Ove godine u organizaciji Islamske zajednice obavit će ga 1.405 Bosanaca i Hercegovaca. Trebalo je šest više, ali su otkazali u posljednji čas. Četiri aviona s hadžijama će poletjeti ka Saudijskoj Arabiji do kraja dana, a još četiri su planirana za sutra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.