Dostaviti informacije o navodnom razgovoru Dodika i Đakovića

Vijesti 30. aug 201616:30 > 16:38
N1

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH usvojila je zaključak kojim je zadužila Ministarstvo bezbjednosti BiH da Parlamentu BiH dostavi informaciju o transkriptu navodnog presretnutog razgovora između predsjednika RS Milorada Dodika i novinara Mate Đakovića, koji inkriminiše rad i postupanje glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića

Zatraženo je i da nakon toga kolegijumi oba doma Parlamentarne skupštine BiH, zavisno od sadržaja informacije Ministarstva bezbjednosti BiH, odrede parlamentarnu komisiju koja je nadležna za njeno razmatranje.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Borislav Bojić (SDS) inicirao je ovu današnju jedinu tačku dnevnog reda sjednice Komisije za odbranu i bezbjednost, navodeći da je neophodno utvrditi da li je snimanje navodnog razgovora vršeno po nalogu Tužilaštva BiH, te da li je u tome prekršen zakon.

Dušanka Majkić (SNSD) smatra da SDS od ove komisije, namećući priču o ovom razgovoru koja je bila tema u javnosti, pokušava da napravi svoj “izborni štab”.

“Ako i postoji takav transkript, to nije nadležnost ove komisije. Pitam kako se došlo do snimka, Ministarstvo bezbjednosti uložilo je ogromna sredstva za opremu za prisluškivanje. Ko je snimao? Ovo je zatvoreni krug SDS-a koji čine Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Parlament i Ministarstvo bezbjednosti BiH”, istakla je Majkić.

Ona je naglasila da ministar bezbjednosti Dragan Mektić nije ovlašten da vrši snimanja presretnutih razgovora, te da sve materijale, ukoliko ih ima, treba da proslijedi nadležnim organima.

“Pravi se od svega politička priča, ali smatram da se pogriješilo i vrijeme i mjesto”, ističe Majkićeva.

Ognjen Tadić (SDS) rekao je da je, prema dosadašnjim informacijama, snimanje razgovora vršeno u skladu sa zakonom i po sudskom nalogu i da svoje mišljenje treba dati i Mektić.

“Naše je da utvrdimo da li je sadržaj tačan ili nije, odnosno da li se manipuliše radom Tužilaštva”, rekao je Tadić.

Fahrudin Radončić (SBB) istakao je da je ključno utvrditi da li je SIPA-a, ako je ona snimala, radila po zakonu, odnosno po službenom nalogu, dok predsjedavajući Komisije Sifet Podžić tvrdi da je ključno utvrditi odakle medijima informacija i transkripti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.