VSTV zatražio udaljenje Čavke sa pozicije tužitelja

Vijesti 31. aug 201616:36 > 16:40
Youtube

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine je danas oko 14:00 sati podnio Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH zahtjev za privremeno udaljenje Olega Čavke od vršenja dužnosti tužioca Tužilaštva BiH.

Zahtjev je podnesen na osnovu člana 77. tačka a) Zakona o VSTV-u BiH jer je protiv njega pokrenuta istraga u krivičnom postupku, naredbom o provođenju istrage Tužilaštva BiH. Ured je zatražio da Prvostepena disciplinska komisija udalji od dužnosti tužioca Čavku do okončanja istrage koja se vodi protiv njega.

Podsjetimo, istraga protiv tužitelja Čavke pokrenuta je nakon što je on iz dokaznog materijala uzeo mobilni telefon iPhone izuzet od Anesa Kurbegovića uhapšenog u okviru akcije “Lutka”. Tada su od Anesa Kurbegovića oduzeti telefoni i kartice koje su bile predmet obrade.

Sporni iPhone koji je koristio Kurbegović a koji je bio u spisima dokaznog materijala ima aplikaciju koja šalje signal drugim uređajima o mjestu gdje se nalazi.

Nakon što je uključen izuzeti mobilni aparat, Kurbegović je dobio signal na svom iPadu koji je povezan sa iPhonom i prijavio SIPA-i nakon čega je pokrenuta istraga koja je istražitelje dovela do lokacije u Brezi, odnosno Čavkinog doma.

Čavka tvrdi da nije bilo nikakvog pretresa i da je sve dobrovljono uradio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.