CIK o odbijanju zahtjeva RS-a za spiskovima za referendum

Vijesti 01. sep 201611:52 > 12:14
N1

Predsjednik CIK-a Ahmed Šantić je na press konferenciji kazao da je zahtjev Republičke izborne komisije odbijen većinom glasova članova CIK-a BiH.

Prije press konferencije imali smo sjednicu CIK-a BiH i jedna od tačaka je bila rješavanje zahtjeva Republičke komisije, a CIK BiH je većinom glasova donio odluku kojom se zahtjev Republičke izborne komisije za provođenje refrenduma u RS-u za dostavu izvoda iz biračkih spiskova odbija kao neosnovan i nedopušten. Obrazloženje će biti u tekstu odluke na kojoj će biti i pravo žalbe. Današnja odluka je nepravosnažna“, izjavio je Šantić.

On je dodao da niko od onih koji su glasali za odluku kakva je donesena nije spomenuo PIC i odluku PIC-a.

Ustav, zakon i pravilnik su jedine teme“, dodao je Šantić.

Šantić je kazao da je bio pritisak da CIK BiH neće da donese odluku i da nešto opstruira.

Pa evo, odluka je donesena.”

Branko Petrić, član CIK-a BiH komentarišući ovu odluku je kazao da je ovo postao standard i rutina.

Ovo nije potrebno i može izazvati štete na rejting CIK-a. Moj prijedlog je bio da postupi u skladu s zakonom i da se kao u svim slučajevima utvrdi i dostave biračke spiskove orgnaima koji po zakonima provode izbore ili referendum, za koje se koriste birački spiskovi. Moj zahtjev je bio jasan i nije mu bilo dozvoljeno da se stavi na razmatranje“, kazao je Petrić.

N1

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH je isticala da se radi o vrlo složenom pitanju jer postoje šture dvije odredbe u izbornom zakonu.

Nemamo jasne rokove o utvrđivanju biračkog spisa. Sva problematika se odnosi na izbore, a ne na referendume. Smatrala sam da nije dobro da se za sprovođenje referenduma daju spiskovi koji su namijenjeni redovnim izborima. Provođenje referenduma zahtjeva izradu i dostavu odgovarajućih spiskova. Imali smo problem s Brčko distriktom, gdje imamo i jasan stav supervizora. Glasala sam protiv zahtjeva koji je pravno neosnovan i protiv pravnog nadmudrivanja.

Predsjednik CIK-a je kazao da sutra zvanično počinje izborna kampanja za lokalne izbore 2016. godine koja će trajati do 1. oktobra kada nastaje period izborne šutnje u trajanju 24 sata do lokalnih izbora koji su zakazani za 2. oktobar ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.