Bajramska čestitka Mustafe Cerića: Neka je častan hižaslav

Vijesti 10. sep 201615:05 > 15:06
Facebook/Dr. Mustafa Cerić

Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama bajramske čestitke uputio je predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun i Neka je Častan Hižaslav!

Kurban bajram se razlikuje od Ramazanskog bajrama. Nakon mjesečnog posta ispunjava nas osjećaj zadovoljstva što smo ispunili obavezu s kojom je Allah zadovoljan. Kurban bajram je hadž i kurban. Nisu svi u mogućnosti da budu na Arefatu uoči Bajrama, kao što nisu ni svi u mogućnosti da zakolju kurban. Svi su, pak, u mogućnosti da se raduju kurbanskom daru i hadžijskom blagoslovu na dan Arefata bilo kod kuće ili na Arefatu. Dan Arefata je milost i blagoslov za cijelo čovječanstvo. Dova na dan Arefata se uslišava kod kuće i na Arefatu. Zato, nemoj propustiti sutrašnju priliku da postiš i da učiš dovu Uzvišenom Allahu za tvoje i dobro tvoje familije, tvoje rodbine, tvojih komšija, tvoje domovine i tvoga ummeta, navodi Cerić.

“Ramazanski bajram željno čekamo i sa čežnjom Bajramu se nadamo. Kurban bajram dolazi nam ne najavljeno i bez našeg čekanja. Dolazi nam odjedanom sa željom da nas iznenadi. No, mi smo uvijek spremni da Bajram dočekamo i kad se Bajramu nadamo s čežnjom i kad se Bajramu nadamo s iznenađenjem. Bajramu se nadamo uvijek zato što se s čežnjom vraćamo našoj hiži i što nas u hiži čeka iznenađenje. A hiže dvije mi imamo. Bosnahižu imamo, kojoj se uvijek vraćamo dok postimo i Bajramu se nadamo i Hižallah (Bejtullah) imamo, prema kojem se okrećemo pet puta dnevno i kojem se vraćamo svake godine i tavaf činimo oko njega, dok hadž obavljamo. Bosnahiža i Hižallah su dvije kuće kod kojih se Bošnjaci najbolje osjećaju. Bez te dvije hiže Bošnjaci nikako ne mogu i zato se uvijek iznova hižama svojim vraćaju, dok se Bajramu nadaju, dok Bajram žive, dok Bajram mirišu, dok Bajram udišu, dok Bajram imaju i kao čežnju za povratkom hiži i kao iznenađenje u hiži”, stoji u bajramskoj poruci bivšeg reisu-l-uleme.

“Šta je lakše ili šta je teži – čežnja za povratkom hiži ili iznenađenje u hiži. Ovoga Bajrama, kao i svakog Bajrama otkad Bosne ima, hiža je Dobrim Bošnjanima na umu i kao čežnja i kao iznenađenje. Ovoga Bajrama više nego ikada čežnja je njihova velika da svi zajedno budu na okupu za bosanski Hižaslav, kao univerzalni Bajramslav mubarek i tako da savladaju iznenađenje od udara na čast i slobodu Bosnahiže, kojoj se Dobri Bošnjani uvijek vraćaju… i vraćaju… i vraćaju sve dok se svi ne vrate i ne osjete da su svoji na svome. Ovoga Bajrama je veće nego ikada i iznenađenje njihovo zato što ih uznemiravaju referendumom u njihovoj Bosnahiži isti oni koji su im više puta nedužnu krv na Bajram prolijevali i iz njihove Bosnahiže ih protjerali… Čežnja je teška, ali je iznenađenje teže… No, ništa nije treško ako se zna kamo idemo, čemu se nadamo i kome se vraćamo… Ibrahimu Alejhisselamu mu je bilo teže da žrtvuje sina Ismaila, ali čim je na to bio spreman, oslobođen je žrtve… Tako je i s nama – čim budemo istinski spremni da čuvamo čast i slobodu Bosnahiže, bit ćemo oslobođeni žrtve krvi, ali ćemo biti obavezni davati žrtvu pameti i poštenja… Nemoj da te zbunjuje kad ti kažem da je Bajram, svaki naš Bajram, čežnja za povratkom hiži… Bosnahiži, kao hižaslav, kao bajram-bosna-slav mubarek olsun svima kojima je na duši Bosnahiža i Hižallah!”, poručio je Cerić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.