Marić: Već se uglavnom zna ko će pobijediti na izborima

Vijesti 13. sep 201610:42 > 10:53
N1

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je kampanja za prestojeće lokalne izbore dosadna i da je uglavnom već sada poznato ko će dobiti najveći broj načelničkih i vijećničkih pozicija.

Prema njenom mišljenju, razjedinjena opozicija nema velike šanse za iskorak. Zadržavanje trenutnih pozicija, naglašava, bio bi uspjeh.

 ”Ovo je najdosadnija izborna kampanja do sada. Vladajuća koalicija u FBiH će pokupiti najviše glasova birača i dobiti najviše načelničkih i viječničkih mjesta. Opozicija je razjedinjena i preslaba da učini nešto značajnije i bit će zadovoljni ukoliko uspiju održati bar neke općine u kojima su ranije imali vlast. U Republici Srpskoj situacija je malo napetija jer tamo vladajuća situacija neminovno gubi određeni broj općina. Pošto aktuelni načelnici SNSD-a nemaju čime da se pohvale kampanju za njih vodi stranački lider Dodik, najavljujući referendum nekoliko dana pred izbore te otvara dionice autoputa. Zanimljivo će biti pratiti da li će SDPBiH uspjeti sačuvati svoje dosadašnju utvrdu u Tuzli i okolnim općinama. U sarajevskim općinama pobjednici su poznati već odavno. Koalicija SDA-SBB će sigurno uzeti sva načelnička mjesta i većinu u vijećima. Tijesna borba se vodi jedino u Općini Stari Grad s obzirom na to da mnogim biračima još uvijek nije jasno da Hadžibajrić više nije kandidat ni SDA ni SBB-a, već da nastupa kao nezavisni. Dva načelnička mandata mu daju izvjesnu prednost, ali se bori protiv jake opcije i svojih nekadašnjih stranačkih kolega”, kaže naša sagovornica.

Ona vjeruje da će neizvjesno biti u Banjaluci. Dva kandidata tamo će biti izjednačena. Baš u tom dijelu Bosne i Hercegovine, smatra Marić, do posljednjeg momenta neće biti poznata imena pobjednika.

”Najzanimljivija bitka će se voditi oko Banjaluke gdje dva jaka kandidata odmjeravaju snage. Interesantno je to da nijedan od ova dva kandidata nema apsolutnu podršku iz svojih ‘tabora’, ali zato mogu računati na djelomičnu potporu suparničkih birača. Oba kandidata su kvalitetna ali smo nakon izbora 2014. svjedočili povlačenju Radojičića koji je pokazao da je slab u odnosu na Dodika.  Jaka borba se vodi i u nekoliko drugih većih gradova i bit će zanimljivo pratiti ko će ih osvojiti i na koji način, minulim radom, potkupljivanjem birača poklonima i obećanjima ili prijetnjama. O lokalnim temama, o kojima bi se isključivo trebalo govoriti, niko ne priča. Ponavljaju se floskule bez da su provedena istraživanja. Načelnici i vijećnici obećavaju i ono što nije u njihovoj nadležnosti sve kako bi građane pridobili da glasaju za njih. Pa će ako ih izaberu valjda shvatiti da to nisu njihove nadležnosti i da oni trebaju da se brinu o osnovnim potrebama stanovnika. Većina političkih stranaka na ove izbore gleda samo kao testnu anketu za opće izbore 2018”, dodaje Ivana Marić u razgovoru za N1 i zaključuje:

”HDZBiH neće imati problema sa zauzimanjem općina s Hrvatskom većinom. Neizvjesno bi moglo biti u Čapljini što se može zaključiti i po velikom broju jumbo plakate s HDZBiH kandidatom za načelnika Čapljine”, kaže ona.

Podsjećamo, na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2016. godine birat će se i Skupština Brčko distrikta BiH, Skupština Grada Banje Luke i gradonačelnik Grada Banje Luke, te skupštine gradova Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje kao i gradska vijeća Bihaća, Tuzle, Zenice i Širokog Brijega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.