Cenić za N1: Šizofrena situacija nam je konstantna

Vijesti 14. sep 201608:48 > 09:04
N1

Političku zbilju u BiH, u jutarnjem programu N1 televizije, analizirali smo s političkom analitičarkom Svetlanom Cenić kroz njene twittove.

“Da Bogda ti sliku na banderi ugledali, nekad bila kletva, danas ako nisi na banderi ne postojiš”, kaže jedan twitt glede lokalnih izbora.

Svaki put nekog iz magacina stavimo u prvi saf, u izlog. Pitam se šta je ostalo u magacinu. Danas je kletva dobila potpuno drugačije značenje. To je kontraproduktivno, jer ljude je počelo iritirati. Slike i boje sa svih strana, da dobijete epileptični napad“, rekla je Cenić za N1.

Svoju generaciju vidi kao najodgovorniju za sve što se desilo u BiH i što se tiče obrazovanja i vaspitanja mladih.

Mi trebamo snositi posljedice i riješiti situaciju. Ali i mladi su oduševljeni. Jedna mlada dama se slika sa cvjetićima oko glave, a jedan dečko predstavlja sebe kao najmlađeg borca protiv agresora, a rođen je 1992. godine“, ispričala je Cenić.

“Wish you happy Bajram”, prevod na način uposlenih u javnim institucijama BiH.

To je uradio neko ko je završio fakultet i službeni je prevodilac. Ti prevodi su strašni. Blamira instituciju i onoga ko ne zna jezik. Sve to vrvi od netačnosti. Gledaju nas sažaljivo zbog svega. Najsmješniji su oni koji kažu da se služi ruskim. Ko se to ne služi ruskim, ko zna čitati i pisati?

Na pitanje da li nam je MMF progledao kroz prste i ovaj put, ona odgovara da ‘MMF ima svoj mandat.’

Uposleni se ponašaju u skladu s pravilima MMF-a i dužni su raditi po tim pravilima svoje kuće, a ne služiti BiH. Progledali su nam kroz prste opet. U pismo namjere lijepo zamole da se ne kaže da će biti privatizacija Telecoma nego se to malo prikrije. Eurostat je proglasio našu i kosovsku statistiku najlošijom. Ona se često i frizira.”

“Treba nešto učiniti za narod”, twittala je Cenić. Koliko narod danas radi u svoju korist i je li realno da može nešto uraditi?

Šta treba ja da uradim? Kako za nekoga nešto učiniti, kad taj neko to neće. Narod misli da mu je dobro sve dok se ne puca. To se namjerno radi kada se stvori strah, jer se zaboravi i na kredite i ostale stvari. Izreka kaže da i Bogu morate pružiti ruku ako hoćete da nešto učini. Izjave u cijelom regionu su takve da Njemačka treba se se boji nas, a sve svjetske službe trebaju samo da se bave nama.”

Može li bez onog ‘Banjaluka traži, Sarajevo se protivi, Srbi su…Hrvati traže, Bošnjaci su…’, pitala je analitičarka Cenić.

Povraća mi se kada čujem “političko Sarajevo”. Šta je to? To se primilo u narodu. Niko ne kaže imenom i prezimenom ili partijom već “svi Bošnjaci” ili “svi Srbi” ili nečim trećim.”

Da li će se održati referendum u RS-u?

Nemaju drugu opciju. Ako ga otkažu u posljednji čas može se odraziti na izbore. Vladajuća struktura nije imala drugog izbora. Nije mogla pričati o ekonomiji jer RS nikada nije bila zaduženija. Propale su banke, afere su milionske…Referendum je bio jedina opcija. A u posljednje vrijeme stalno se eliminiše značaj referenduma. Krenulo je s negiranjem pravosuđa, a ovo je sada samo da se kao vidi volja građana, pa će se mijenjati zakon i ustav…”

Svetlana Cenić je kazala da se političari ne bi mogli pomiriti s gubitkom vlasti i da je u toku mrtva trka.

Otvaranje komadića autoputa i ta priredba je strašna. Pa šetanje iz Beograda i u Beograd. Sve me to šokira. Šokira me i izjava Izetbegovića koji kaže kako se nada da će Beograd pozitivno utjecati na RS, a prije toga kaže da ne voli utjecaj Beograda. Šizofrena situacija nam je konstantna.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.