Čović za N1: BiH će ponovo biti središte dešavanja

Vijesti 14. sep 201613:01 > 13:17
N1

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, Dragan Čović, za N1 je prokomentarisao pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, te odraz toga na dešavanja u regionu, kao i planove BiH na putu za EU i NATO te izgradnju cestovne infrastrukture.

HDZ će formirati novu Vladu u Hrvatskoj. Kakva su očekivanja u odnosu prema BiH, da li će se desiti neki zaokret ili će odnos ostati kao i do sada?

Rezultat je više nego dobar, pomalo i iznenađujući. 5-6 dana prije izbora su bila drugačija stajališta. Mislim da će vrlo brzo napraviti vlast s manjinskim strukturama u Saboru. Za nas će biti važno da neće biti gubljenja vremena i nadmudrivanja oko izvršne vlasti. Siguran sam da ćemo dosadašnje razine u odnosima s BiH podići na viši nivo, posebno kada je u pitanju euroatlantski put BiH. Treba znati da mi moramo obaviti značajan dio posla i posljednjih mjesec dana smo počeli brže raditi”, istakao je član Predsjedništva BiH.

On je kazao da iduće sedmice očekuje zeleno svjetlo iz Brisela za BiH. Također smatra da će se ubrzati stvari oko MAP-a. “Krajem godine bi mogli dobiti aktiviranje članstva i MAP-a“, rekao je Dragan Čović za N1.

Lider HDZ-a u BiH smatra da je veoma bitno da Hrvatska, pored svoje izvršne vlasti i odnosa prema BiH, napravi iskorak sa svim zemljama u okruženju.

To će značiti da će BiH lagano postati središte dešavanja u Jugoističnoj Evropi što stvara prostor za nove investicijske zamahe u BiH. Plenković zna odlično odnose u ovom području, a ima posebno ulogu u EU i Parlamentu EU.

Kazao je da će zamoliti sve kolege, i kroz Predsjedništvo i kroz institucije BiH, da se otvore vrata jednog pozitivnog razgovora i razumijevanja u odnosima jer to daje jednu potpuno novu dimenziju BiH.

Vrlo brzo ćemo vidjeti sastanke premijera BiH i Hrvatske, sastanke vlade gdje će se u prvi plan, pored našeg evropskog puta, staviti mnoge investicijske stvari koje treba izbalansirati. To će značiti ohrabrenje za hrvatski narod u BiH kada je u pitanju naš status i osiguranje institucionalne jednakopravnosti.”

Na pitanje da li će cijeli region nakon izbora krenuti u mirnije vode, Čović odgovara da u to ne sumnja.

Vrlo brzo ćete vidjeti kako će se promijeniti retorika na relaciji Beograd – Zagreb i Sarajevo – Zagreb. Bez suvišnih riječi koje mogu opterećivati odnose pocjenjivanja već partnerski pružena ruka“, smatra član Predsjedništva BiH.

Lider HDZ-a u BiH je kazao da je sa predsjednikom HDZ-a u Hrvatskoj načelno razgovarao o potrebi ustavne i institucionalne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH. U posljednje vrijeme sve je više govora o reorganizaciji BiH, novim federalnim jedinicama i poboljšanju položaja Hrvata u BiH.

Imamo potpunu podršku Plenkovića i HDZ-a u Hrvatskoj. Na nama je da zajedno istovremeno kreiramo naš evropski put, ekonomsku stabilnost i reorganizaciju. Plenković će uvažiti ono što se dogovore predstavnici Hrvata i predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH. To je njegov pristup. U tom pravcu se i razvijaju stvari od kada je on došao na mjesto predsjednika HDZ-a.”

Sutra je zakazana sjednica Doma naroda parlamenta FBiH na kojoj se očekuje da koalicija pokaže snagu nakon posljednjih razgovora lidera stranaka. Tema će biti i Zakon o igrama na sreću.

Sutra imamo rargovore partnera SDA, SBB i HDZ sa nositeljima izvršne vlasti na razini entiteta i državne vlasti sa svima koji se bave cestama, misleći na Autoceste i Ceste FBiH. U vezi Zakona o igrama na sreću mi smo dali zadatak da resorna ministrica finansija Miličević pripremi zakonska rješenja koja će ugraditi sve ono što treba ugraditi kao jedan standard fiskalno promišljenja tog segmenta gospodarstva. Nema niti jedan razlog da ne slijedimo do kraja standarde koji vrijede u EU i da se kroz promjene završi taj posao, kako ne bi bilo sporenja, optuživanja i retorike koja se koristila posljednjih mjeseci“, mišljenja je Čović.

On je naglasio da je cilj kroz izvršnu vlast FBiH i oba Doma parlamenta FBiH riješiti i usaglasiti sve zaostatke i zastoje i oko drugih zakonskih rješenja te da se konačno krene dalje.

Na sutrašnjem sastanku će prisustvovati predsjednici tri stranke, premijer FBiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministar finansija, ministar saobraćaja na državnoj i entitetskoj razini, kao i direktori i članovi uprava Autocesta, odnosno Cesta FBiH kako bi se raspravili svi detalji oko koridora koji prolaze kroz Federaciju BiH.

Prema Čovićevim riječima na tome se izgradnji cesta se može graditi razvoj sljedećih 4-5 godina.

Mislim na Koridor 5c, brze ceste i druge rangirane ceste. Želimo vidjeti kako da dio Jadransko jonskog koridora ide kroz BiH, da čvorište bude Počitelj. Time bi BiH dobila još 60. kilometara ne samo cestovnog već i energetskog koridora što bi je svrstalo u centar dešavanja kada je u pitanju EU“, istakao je Dragan Čović za N1.