Tužilaštvo BiH i odbrana Mujića – novi sporazum za Siriju

Vijesti 14. sep 201614:22 > 14:25
N1

Državno tužilaštvo i odbrana Nedžada Mujića dogovorili su sporazum kojim će osumnjičeni priznati da je učestvovao u finansiranju terorističkih grupa, najavljeno je pred Sudom BiH.

Mujićev advokat Senad Dupovac kazao je na ročištu za produženje pritvora da je sporazum dogovoren, te da se samo čeka podizanje optužnice, javlja BIRN-Justice Report.

Nedžad Mujić uhapšen je sredinom prošlog mjeseca zbog sumnje da je 2013. godine boravio na području Sirije gdje je učestvovao u finansiranju terorističkih aktivnosti, nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Tužiteljica Nives Kanevčev je na tom ročištu zatražila da se pritvor produži na još mjesec dana, a u tom periodu bi trebala biti podignuta optužnica.

“Postoje okolnosti koje upućuju na to da bi na slobodi, osumnjičeni mogao postati nedostupan jer ima državljanstvo Austrije, kao i da bi mogao ponoviti krivično djelo, te otputovati u Siriju gdje je bio u više navrata”, rekla je tužiteljica.

Dupovac je rekao da njegov branjenik priznaje da je boravio na području Sirije kao “humanitarac”, te da je ranjenicima i drugim osobama davao novac, ali je zatražio da se pritvor zamjeni mjerama zabrane.

“Mi smo dogovorili ovaj sporazum i moj klijent nema nikakvu namjeru da se krije. On je tu, ima nekretninu u Zvorniku i predlažemo da se pusti sa svim mjerama zabrane. On samo želi da se ovo okonča“, rekao je Dupovac.

Osumnjičeni Mujić je također zatražio da bude pušten iz pritvora.

“Kada sam ja odlazio tamo, 2013. godine, nije ni postojala Islamska država, niti terorističkih aktivnosti. To je tek godinu dana kasnije stvoreno. Ja sam bio dva puta za Bajram i davao po 50 eura ljudima tamo i halal im bilo, ne bježim od toga”, rekao je Mujić.

Sud će odluku o produženju pritvora donijeti naknadno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.