Ministar Jusko: Čovjek sam od krvi i mesa, izvinjavam se

Vijesti 15. sep 201620:46 > 20:48
N1

Jučer je položen kamen temeljac za izgradnju prekograničnog mosta između BiH i Hrvatske u mjestu Svilaj. Prometni koridor Vc, kojeg će most biti dio, složena je poveznica sjeverne, srednje i južne Evrope i predstavlja izuzetnu vrijednost u procesu privredne i saobraćajne integracije srednjevropskog prostora.

Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH i Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH. Prisutnima se obratio i ministar Jusko koji je koridor Vc nazvao “koridorom ve ce”.

Ministar Jusko nakon ovog gafa oglasio se i na Facebooku.

“Poštovani prijatelji,
Juče, nakon 6 godina čekanja, otvorili smo radove na mostu kod Svilaja. U zadnja 2 mjeseca, zajedno sa svojim saradnicima učinio sam sve da nešto što je toliko čekalo, napokon dobije svoju realizaciju. Neprespavane noći, gripa i groznica, kod mene su uzele danak koji je juče kulminirao. Pad koncentracije rezultirao je tim da sam rimski broj V pročitao kao slovo ‘v’ i zajedno sa nastavkom c, pročitao sam kao Ve-ce. U potpunosti priznajem napravljeni propust i grešku i od srca se izvinjavam svima onima koje sam uvrijedio ovim činom. Puno važnija od govora za mene je bila činjenica da pokrećemo nešto što je od strateškog značaja za državu, da je više od 100 ljudi juče dobilo posao i da vraćamo život u taj kraj ali napravio sam taj propusti i ja ga priznajem. Čovjek sam od krvi i mesa i kao takav mogu napraviti propust kao što je ovaj jučerašnji.  Molim vas da mi ne zamjerite na tome…”, napisao je ministar Jusko.

Inače, most će imati u dva smjera po tri trake širine 3,50 metra, zaustavnu traku sa zaštitnim saobraćajnim pojasevima od 0,5 metra sa obje strane i pješačku stazu. Dužina mosta je 640, a širina 29 metara, sa betonsko-čeličnom konstrukcijom teškom blizu 5.000 tona. Izgradnja mosta trebala bi omogućiti stanovništvu egzistenciju i ostanak.

Projekat je vrijedan blizu 26 miliona eura, a svaka država će obezbijediti po pola iznosa. Planirani rok završetka radova izgradnje mosta je dvije godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.