Izbori nisu ni počeli, a kandidat u Tuzli već ima jedan glas

Vijesti 16. sep 201610:35 > 10:55
Facebook

Da je predizborna kampanja u punom zamahu, građani su veoma svjesni. 'Bombardovanje' porukama, licima i nazivima stranaka sa zidova, bandera, bilboarda, automobila i ostalih objekata pokretne i nepokretne imovine ne jenjava.

Dok jedni lijepe plakate, oni drugi vrebaju iza ćoška i skidaju ih da bi stavili lica svojih političkih favorita.

Lokalni izbori u našoj zemlji su zakazani za 2. oktobar 2016. godine. Iako je tek sredina septembra neki kandidati već javno ‘vode’ u odnosu na druge.

Glasački listići su odštampani i poslati za dijasporu, odakle su se već vratili sa ‘zaokruženim’ imenima kandidata.

Naime, fotografiju glasačkog listića, za Lokalne izbore 2016, sa već navedenim glasom za gradonačelnika Tuzle na Facebooku je objavio Elvir Kasumović, jedan od vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla.

Na fotografiji se jasno vidi glasački listić, a od osam kandidata, ‘zaokružen’ je glas za Bahrudina Hadžiefendića, kandidata SDA/SBB.

Facebook

Elvir Kasumović je uz fotografiju dao podršku Hadžiefendiću uz poruku: “Evo i prvi glasovi već stižu iz inostranstva za Bahrudin Bato Hadžiefendić, i naša dijaspora je uz Batu!

Kontaktirali smo kandidata Bahrudina Hadžiefendića i na pitanje da li je upoznat sa spornom fotografijom listića on je odgovorio: “To ću provjeriti. Čuo sam jutros o tome i ne znam kako je to moguće“, rekao je za N1 Hadžiefendić.

Na isto pitanje u Centralnoj izbornoj komisiji dobili smo sljedeći odgovor:

Dijaspora je već glasala. Nije uredu da se postavlja fotografija jer izborni zakon kaže da treba obezbjediti tajnost glasanja. Ipak, ne može se zabraniti da neko objavi za koga je glasao“, kazala je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.