Prodaja FDS-a poziv za investitore ili za istražne organe

Vijesti 16. sep 201619:29 > 19:31
N1

Fadil Novalić danas je ponovio, kupovina 39,9 posto udjela u Fabrici duhana Sarajevo urađena je transparentno. Državni udio kupio je British American Tobacco (BAT) i kako je dodao Novalić riječ je o “potezu koja će sasvim sigurno privući i ostale investitore”.

No na instiranje novinara, federalni premijer je ipak priznao kako iza kupovine dionica stoji Adriatic Investments GmbH (CID), austrijski investicioni fond koji bi u narednim danima trebao završiti preprodaju BAT-u.

Na navode da austrijski fond ima svega dva zaposlenika i direktora kojeg istražuje austrijska policija, kako prenose neki mediji, federalni premijer odgovara:

“To nas ne zanima. Nama se na berzi mogao pojaviti bilo ko. Mi nemamo obavezu provjeravati ko kupuje dionice, bitno je da ponudi najviše”, kaže Novalić.

Nekoliko je spornih pitanja na koje Novalić nije odgovorio, a koje postavlja opozicija, ali i stručna javnost. Zbog čega nije izvršena procjena vrijednosti FDS-a po stručnoj instituciji. Ako su to uradile međunarodne revizorske kuće, kako Novalić tvrdi, zbog čega izvještaj i njegov autor nisu dostupni javnosti.

“Kad čovjek prodaje auto , maltene, ode kod nekoga ko se razumije, da procijeni, a on prodaje pola Sarajeva, toliko nekretnina ima FDS, no o tome odlučuju njegovi savjetnici ili neko ko zapravo stoji iza cijele ove priče”, upozorava Halil Čengić iz Udruženja malih dioničara.

Na nisku cijenu dionica koje se prodaju putem berze upozorio je i Fahrudin Radončić jedan od lidera vladajuće koalicije govoreći o FDS-u, Bosnalijeku i Sarajevo osiguranju. Iako će dan kasnije, nakon prodaje FDS-a kazati kako je presudila većina, u Presingu N1 je potvrdio “Vlada Federacije odredila je prenisku cijenu”.

Dionice FDS prodate su po cijeni od 83,5 KM po dionici na osnovu čega je Federacija BiH inkasirala oko 42 miliona maraka. Knjigovodstvena vrijednost dionice je 174,5 KM dok procjene kažu da je sama vrijednost državnog kapitala u FDS bila preko 85 miliona.

U SDP se stoga pitaju zašto Vlada prije prodaje iz bilansa firme nije ni pokušala izuzeti njene vrlo vrijedne udjele u drugim firmama.

“FDS većinski upravlja Vakufskom bankom, a posjeduje i udjele u Privrednoj banci Sarajevo i BOR banci. Kompanija posjeduje i hotele na Vlašiću i Srebrenici. Također, u vlasništvu FDS-a su udjeli u Društvu za upravljanje fondovima (DUF) “Market Investment Group”, u DUF-u “Šib Ar Invest”, kao i ZIF-u “Bonus”. FDS upravlja i trgovačkim preduzećima Univerzalpromet iz Tuzle i Tobacco Press iz Mostara, a ima udjele u brojnim drugim preduzećima poput, UPI-a i UNITIC-a, čiji neboderi u Sarajevu vrijede stotine miliona KM”, podsjetio je Aner Žuljević iz SDP BiH.

Federalni premijer Fadil Novalić odgovorio:

“Moram Vam reći da sa 39, 9 posto, mi tamo nismo ništa mogli uraditi .Vlasništvo svega toga u FDS , u tim svim fabrikama ima prošle godine minus od 8,8 miliona maraka u poslovanju. Mi ćemo biti svjedoci da će CID u ime British American Tobacca prodati sve te nekretnine”.

Od 2007. godine nadležnost za odabir metoda i načina privatizacije prenesena s Agencije za privatizaciju na Vladu FBiH.

Dok federalni premijer najavljuje prodaju i ostalih kompanija sa manjinskim državnim udjelom sukladno reformskoj agendi, 23 zastupnika DF-a i SDP-a danas su zatražili i sazivanje vandredne sjednice Predstavničkog doma FBiH o prodaji FDS-a. IZ SDP su potvrdili i da pripremaju krivičnu prijavu protiv odgovornih u federalnoj vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.