Đikić: Sudovi i Tužilaštva su pod kontrolom političara

Vijesti 01. dec 201409:00 > 09:06
Screenshot N1

Gost Novog Dana bio je Emir Đikić, predsjedavajući Odbora direktora Transparency International.

Duži niz godina govorimo da reforma sudstva nije uspjela. Sudovi i Tužilaštva su ostali pod kontrolom političara, pod određenim pritiskom autocenzure. Nedavni slučaj Tegeltije pokazuje da je cijelo VSTV pod političkom kontrolom“, kazao je Đikić o procesuiranju korupcije u BiH.

Gost je također istakao da kompletna politička elita zakone prekraja sebi u korist te da se dešava narušavanje kompletnog zakonskog okvira u zadnje 4 godine.

Đikić je još dodao da “Zakoni koji se donose u svrhu borbe protiv korupcije ne funkcionišu, jednostavno”.

Danas se održava Konferencija o uporedbi rada Tužilaštava i Sudova u Češkoj i BiH, a Transparency International prezentuje publikaciju “Najbolje prakse u otkrivanju i sankcionisanju korupcije” u okviru projekta “Podrška nezavisnosti organima za provođenje zakona u otkrivanju slučajeva korupcije“.

 “Od svih prijavljenih slučajeva u prošloj godini, oko 7% se odnosi na korupciju, a 1,4% potvrđenih optužnica. Ukupno tri slučaja su završena, jedan oslobađajućom presudom i dvije osuđujućom u 2013“, kazao je Đikić i dodao još da uspjeh uveliko ovisi od političke volje.

Fali nam politička volja. Ne možemo očekivati od onih koji su bili na optuženičlkim klupama da promjene sistem tako da ih ponovo dovede na iste klupe. U Češkoj je u 99% slučajeva svaki slučaj riješeno do kraja godine i vidi se ogroman napredak od 2004. do danas, nema zaštićenih političkih elita. Mnogi su primjeri gdje su osuđivani od gradonačelnika do drugih“, dodao je Đikić i dodao”.

Promjena svjesti se mora dešavati, ali se ovdje dešava jako sporo. Ono što građani vide je to da veliki nisu kažnjeni pa razmišljaju “ako on može, što ne mogu ja”, a čim se “veliki počnu kažnjavati” svijest će se početi mijenjati“.