BiH sutra u Briselu dobija "zeleno svjetlo"

Vijesti 19. sep 201614:06 > 14:35
N1

Na dnevnom redu Vijeća za opće poslove Evropske unije koje zasjeda sutra u Briselu treba naći i razmatranje aplikacije BiH za članstvo u EU.

Dopisnik Norveške novinske agencije (NTB) iz Brisela javio je da će BiH sutra napraviti mali korak ka članstvu u Evropskoj uniji. Vijeće EU će u utorak formalno zatražiti od Evropske komisije da procijene zahtjev BiH za članstvo u EU koji je predat u februaru, navodi NTB.

“To znači da će Evropska komisija prezentirati 2.000 pitanja na koje BiH mora odgovoriti”, kazao je visoki diplomata EU za  Norvešku novinsku agenciju.

Nakon što pristignu odgovori na pitanja, EU će odlučiti da li naša zemlja može dobiti kandidatski status. Put BiH ka EU će biti dugotrajan proces koji iziskuje velike ekonomske, pravosudne i administrativne reforme, navodi isti izvor.

S obzirom da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uslove neophodne za razmatranje aplikacije i za uvrštavanje u dnevni red, očekuje se da će BiH dobiti pozitivan odgovor i da će biti dat nalog komisiji da pripremi upitnik za BiH.

Tim povodom sutra će u Briselu boraviti i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.