Ako BiH dobije "zeleno svjetlo", težak posao tek predstoji

Vijesti 19. sep 201617:32 > 19:04
N1

Nakon nekoliko godina blokade, potom pripreme i ispunjavanje uvjeta, zeleno svjetlo za članstvo naše zemlje u Evropsku uniju, mogli bismo dobiti sutra.

Stepenica je bilo mnogo, a na one na koje smo trebali popeti u ovoj fazi smo uspjeli. Stoga su stigle i pohvale.

Veoma sam impresionirana aktivnostima koje su provele vlasti na razini Bosne i Hercegovne, ali i na razini entiteta“, istakla je Genoveva Ruiz Calavera iz Direkcije EU za susjedsku politiku.

A one su provedba reformske agende, usvajanje mehanizma koordinacije, te adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. No, pred bh. vlastima je još mnogo obaveza.

Ne treba zaboraviti da su ovo aktivnosti koje trebaju osigurati koristi građanima, da je primarni cilj otvoriti više i boljih radnih mjesta“, rekao je šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

I to za mlade, te izvršiti reorganizaciju javne uprave. Uspjet ćemo, poručuje prvi čovjek Vijeća ministara BiH, nadajući se da će sutra iz Brisela stići dobre vijesti.

Očekujem da će BiH sutra dobiti zeleno svjetlo, da će napori bh. vlasti biti prepoznati u pozitivnom svjetlu i da će sam zaključak onako kako izgleda forma zaključka, naložiti EK da se za BiH pripemi upitnik koji ćemo vjerovatno dobiti narednih mjeseci“, komentar je Denisa Zvizdića.

Federalna vlada je do sada provela trećinu mjera iz reformske agende, no konkretne pomake vidjet ćemo u narednoj godini, obećava Fadil Novalić.

“Tako ćemo imati ubrzanje pozitivnih efekata 2017. i rasta bruto društvenog proizvoda i izvoza i priodnih aktivnosti i svega onog što se vezuje za naše aktivnosti u pogledu reformi”, kazao je Novalić.

Reforme su provele i vlasti u Republici Srpskoj, poručuje predsjednica Vlade ovog bh. entiteta.

“Od ukupno planiranih 74 mjere koje su bile predviđene, mi imamo visok stepen realizacije, s obzirom na činjenicu da je 38 mjera u potpunosti realizirano, a 35 ih je u proceduri”, naglasila je Željka Cvijanović.

A pravi i težak posao tek predstoji, jer ukoliko Vijeće za opće poslove Evropske unije sutra kaže da, naša zemlja morat će odgovoriti na upitnik od 2000 pitanja. Pitanja od čijih odgovora ovisi hoćemo li i kada dobiti kandidatski status.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.