Nisu pronađeni ljudski ostaci u krugu Suda i Tužilaštva BiH

Vijesti 21. sep 201611:18 > 11:28
Tužilaštvo BiH

Tokom ekshumacije u krugu Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, nekadašnjoj kasarni "Viktor Bubanj" koja je tokom rata bila logor za Srbe, vještak sudske medicine je utvrdio da pronađene kosti nisu ljudske, izjavila je portparol Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Čengić je potvrdila da je tokom eksumacije, koja je jučer i okončana, pretražen taj lokalitet, da je na nekim mjestima bagerima kopano i do dubine od oko tri metra, ali da ljudski posmrtni ostaci nisu pronađeni.

“Ovo je rađeno na zahtjev Tužilaštva BiH i za sada Institut nema nikakvu informaciju da ćemo vršiti dalju pretragu. To je jučer završeno. Svaku informaciju koju dobijemo ili bilo kakvu sumnju da postoje posmrtni ostaci mi ćemo provjeriti”, rekla je Čengić.

Nakon dobijanja sudske naredbe, a na prijedlog Tužilaštva BiH, jučer je završen proces ekshumacije na jednoj lokaciji u krugu bivše kasarne “Viktor Bubanj“ u Sarajevu.

Naime, prilikom izvođenja građevinskih radova, radnici su u plitkom sloju ispod zemlje pronašli nekoliko predmeta, kao i jednu kost.

U prisustvu tužioca i stručnog osoblja Tužilaštva, kao i ovlaštenih osoba koje prisustvuju ekshumacijama, počeo je pregled i iskopavanje na spomenutoj lokaciji.

Preliminarnim pregledom ukupno dvije pronađene manje kosti, sudski patolog je utvrdio da nisu ljudskog porijekla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.