Zvizdić: Uspjeli smo razviti BiH i sačuvati mir i stabilnost

Vijesti 21. sep 201615:27 > 15:29
VM BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom IFC koji je predvodio direktor IFC-a Tomasz Telma.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa međunarodnim finansijskim institucijama i zahvalio se na svim realiziranim projektima u posljednjih dvadeset godina. Izložio je ostvarene rezultate u posljednjem periodu na planu realizacije Reformske agende i rekao da je na nivou Bosne i Hercegovine za 12 mjeseci realizirano 53 posto zacrtanih mjera, napominjući da je Reformska agenda usvojena za period od četiri godine.

Uz pomoć međunarodnih finansijskih institucija koje sredstvima i zajedničkom strategijom sa Vijećem ministara BiH učestvuju u projektima u BiH, uspjeli smo razviti Bosnu i Hercegovinu i sačuvati mir i stabilnost“, rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Direktor IFC je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na velikom uspjehu koji je rezultirao jučerašnjom odlukom Vijeća za opće poslove Evropske unije da prihvati zahtjev BiH za članstvo u Evropskoj uniji i pohvalio progres BiH u realizaciji zadataka iz Reformske agende. Rekao je da će međunarodne finansijske institucije i u narednom periodu pružati podršku BiH.

Saglasili su se da je u narednom periodu neophodno unaprijediti ambijent za poslovanje i investiranje. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je potrebno, unutar strukture sredstava međunarodnih finansijskih institucija, obezbijediti sredstva za mala i srednja preduzeća kako bi se stvorili uslovi za zapošljavanje što većeg broja mladih u BiH, kao i za projekte iz oblasti energetske održivosti.

Sastanku su prisustvovali Thomas Lubeck, regionalni direktor IFC za Zapadni Balkan, Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu i Tatiana Proskuryakova, šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.