Nisu izabrani delegati: Vlast u FBiH tek u narednoj godini

Vijesti 01. dec 201411:06 > 11:08
parlament.ba

Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH, od kojeg ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti - predsjednik i potpredsjednici koji treba da predlože mandatara za sastav nove entitetske vlade neće biti formiran u skladu sa zakonskim odredbama, u roku od 30 dana od potvrđivanja rezultata općih izbora u BiH.

Naime, kako je za Anadoliju potvrdila Maksida Pirić, glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH u tu državnu instituciju do sada su iz ukupno deset kantona u bh. entitetu Federacija BiH pristigle kandidacijske liste za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz samo jednog – Srednjobosanskog kantona. 

CIK BiH je na sjednici krajem novembra, ovjerio svih osam kandidacijskih listi na kojima se nalazi ukupno 22 kandidata. 

Inače, kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, po 17 iz bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.

U skladu sa članom 10. 13. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora.

Ozbiljna kašnjenja u izboru svih delegata u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH bit će i iz razloga što će Klub srpskog naroda ostati nepopunjen čak i nakon preraspodjele mandata po kantonima, u drugom krugu, s obzirom da je na općim izborima u Bosni i Hercegovini u deset kantonalnih skupština izabrano 16 od potrebnih 17 zastupnika iz srpskog naroda u skladu sa entitetskim Ustavom, pokazala je analiza Anadolije.

U skladu s tim, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine morat će pristupiti trećem krugu izbora jednog nedostajućeg delegata u Klub srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBIH iz reda neizabranih kandidata sa liste političkog subjekta koja bude imala srpskog predstavnika, a naredna je kojoj po količniku za raspodjelu mandata on pripada u nekoj od kantonalnih skupština. 

Tako izabrani predstavnik srpskog naroda neće biti zastupnik u skupštini kantona, kao što je uobičajno u skladu sa Ustavom FBiH, već samo delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

U prvom krugu raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH neće biti popunjena mjesta bošnjačkog i srpskog predstavnika iz Zapadnohercegovačkog kantona jer su svih 23 izabrana predstavnika u Skupštinu isključivo Hrvati. 

Iz Skupštine Tuzlanskog kantona u skladu sa propisanim odredbama neće biti moguće popuniti u prvom krugu jednog delegata iz hrvatskog naroda, dva iz reda Ostalih, te jednog predstavnika srpskog naroda. Naime, u Skupštinu Tuzlanskog kantona izabrano je od ukupno 35 zastupnika njih 34 iz bošnjačkog naroda i samo jedan iz srpskog naroda. Iz Skupštine Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH inače, biraju se dva predstavnika srpskog naroda.

U prvom krugu neće biti moguće izabrati ni jednog predstavnika srpskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) odakle se inače biraju dva. 

Bez predstavnika srpskog naroda je i Skupština Posavskog kantona, a po propisanim odredbama trebala bi da bira jednog predstavnika u Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Jedan predstavnik Ostalih neće moći biti izabran iz Skupštine Srednjobosanskog kantona jer među zastupnicima nema niko ko se tako izjasnio. 

Time će se izbor nedostajućih delegata iz srpskog naroda u Posavskom, Zeničko-dobojskom Tuzlanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu, predstavnika bošnjačkog naroda u ZHK i predstavnika hrvatskog naroda i Ostalih iz TK, te jednog Ostalog iz SBK u Dom naroda Parlamenta FBiH birati preraspodjelom mandata, u drugom krugu izbora, i to iz kantonalnih skupština u kojim ima Srba, Bošnjaka, Hrvata i Ostalih.

Samo će se u Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom, Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10 (Livanjskom) moći izabrati predstavnici u Dom naroda u skladu sa propisanim odredbama. 

Nedostajući delegati iz srpskog naroda djelimično će se moći nadoknaditi u drugom krugu iz Kantona 10 (Livanjskog) dva i jedan iz HNK.

Istovremeno kandidati iz reda ostalih koji nedostaju u drugom krugu će moći biti popunjeni iz skupština USK gdje ima dva predstavnika, te isto toliko u Skupštini KS koji su “viška”, te ZDK i BPK po jedan. Time je broj predstavnika iz Ostalih u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH za tri veći nego ih se ukupno bira – sedam. 

Nedostajući predstavnik hrvatskog naroda iz TK moguće je nadomjestiti iz  skupština kantona BPK, SBK, HNK, ZHK, KS i Kantona 10 (Livanjskog), a nedostajućeg bošnjačkog predstavnika iz ZHK iz bilo kog drugog kantona u Federaciji BiH. 

Prema analizi Aadolije u skupštine deset kantona u FBiH, na osnovu podataka Centralne izborne komisije BiH izabran je ukupno 171 zastupnik Bošnjak, 92 Hrvata, 16 Srba i 10 ostalih

Predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta FBiH biraju klubovi delegata Doma naroda Parlamenta FBiH koja uz opću većinu uključuje i podršku najmanje jedna trećina kluba svakog konstitutivnog naroda. Predsjednik FBiH uz saglasnost dopredsjednika predlaže mandatara za sastav entitetske vlade kojeg potvrđuje drugi, Predstavnički dom Parlamenta FBiH. 

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH zakazana je za utorak, 2. decembra, nekoliko dana mimo roka. Naime, Predstavnički dom Parlamenta FBiH treba biti konstituisan 20 dana od potvrđivanja rezultata općih izbora u BiH što je Centralna izborna komisija Bih uradila 10. novembra. U skladu s tim Predstavnički dom je konstituirajuću sjednicu treba održati do posljednjeg dana novembra. 

Istovremeno, u bh. entitetu RS konstituirajuća sjednica Narodne skupštine održana je 24. novembra na kojoj je za predsjednika izabran Nedeljko Čubrilović, kao i pokrenuta procedura za izbor delegata u Vijeću naroda RS. 

Na konstituirajućoj sjednici zakletvu su položili novoizabrani predsjednik RS-a Milorad Dodik, potpredsjednici Ramiz Salkić iz bošnjačkog i Josip Jerković iz hrvatskog naroda koji su već preuzeli svoje dužnosti. 

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u nedjelju je mandat za sastav nove entitetske vlade povjerio ponovno Željki Cvijanović, dosadašnjoj premijerki bh. entiteta RS.