Brčko: Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Salijevića

Vijesti 01. dec 201411:07 > 11:08
Policijabdbih.gov.ba

Zbog osnova sumnje da je sredinom 1992. godine u prijeratnojoj općini Brčko počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Nermina Salijevića, zvanog Gumeni (46) iz Brčkog.

On se tereti da je, kao bivši pripadnik oružane formacije HOS,  zajedno sa Redžepom Salajem, zvanim Šok, i drugim osobama vršio povrede tjelesnog integriteta i mučenja primjenjujući naročito ponižavajuće i uvredljive postupke, kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Optužnicom u sedam tačaka njemu je stavljeno na teret da je fizički i psihički zlostavljao veći broj civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su  bili zatočeni u logoru Okrajci kod Brčkog. On je optužen da je zatočenike maltretirao udarcima palicom, rukama i nogama te da je neke od njih i psihički zlostavljao naređujući im da međusobno vrše bludne radnje i pjevaju pjesme o Juri i Bobanu, navodi se u saopćenju iz brčanskog Tužilaštva.

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja  Osnovni sud Distrikta  prihvatio je sve tačke optužnice potvrđujući i ovaj akt optužbe u cjelosti. Sud je tako potvrdio osnovu sumnje da je optuženi  počinio  kaznena djela ratnih zločina za koja se tereti.

Optužnica protiv Salijevića treća je potvrđena optužnica lokalnog tužiteljstva u ovoj godini za ratne zločine počinjene u Gornjem Rahiću južno od Brčkog. Nedavno su za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima na ovom području optuženi i Redžep Salaj zvani Šok i bivši boksač Mensur Peljto, takođe nekadašnji pripadnici HOS-a.