Divjak za N1: Kad me pitaju ima li rata, ja se nasmijem

Vijesti 22. sep 201611:40 > 11:42
N1

U BiH, ali i cijelom regionu, uoči najavljenog referenduma u entitetu Republika Srpska tenzije rastu. Neko smiruje, neko potpaljuje, a neko šuti.

Mišljenje o trenutnoj situaciji potražili smo kod Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije BiH i direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH.

Divjak ne krije da je iznenađen stvorenom atmosferom i prijetnjama ratom.

O ratu nema ni govora. Iznenađen sam izjavom bivšeg komadanta Armije BiH Sefera Halilovića. On, kao odgovorno lice u svom političkom djelovanju mora voditi računa kada govori o tome ko će, šta će i kako reagovati u sukobu“, smatra Divjak.

On smatra da je Halilovićeva izjava neozbiljna i neodgovorna.

Ne može on govoriti u ime sva tri naroda koji su propatili, a najviše Bošnjaci. Neozbiljno je da govori u ime naroda da ćemo ići u rat da bi osujetili referendum”, kazao je za N1 Divjak.

Ono što čudi Divjaka jeste izostala reakcija na Halilovićevu izjavu od strane političkih lidera sa bošnjačke strane.

Čudi me da nema reakcije. Nisam vidio ni izjavu Izetbegovića, Radončića, Nikšića ili bilo koje stranke. Prepušta se slučaju da se još više zaoštre odnosi“, dodao je Divjak.

Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, izjavio je da je poslije ratnuhuškačkih poruka iz Sarajeva prikupio sve relevante bezbjednosne informacije i da Srbija neće dozvoliti da bude iznenađena.

Imali smo nekorektnu zajedničku vježbu MUP-a Srbije i Republike Srpske, a zatim i vježbu policijskih tijela u FBiH. Zveckanje oružja i bilo koga, Nikolića i Halilovića, ne stvara dobru atmosferu“, kazao je Divjak naglasivši da smo na putu ka EU.

Divjak je kazao da ga ljudi na ulici zaustavljaju i pitaju da li će biti rat.

Ja im se nasmijem. Nema rata, ali ima budala sa svih strana. Ovo danas nije BiH iz 1992. godine, već BiH koja je u sistemu sigurnosti NATO saveza i EU“, istakao je Divjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.