Radnici TTU u uništenim tvornicama ne vjeruju u obećanja

Vijesti 28. sep 201618:57 > 19:17
N1

I dok je politička kampanja u punom jeku, radnički problemi zarobljeni su u hladnim uništenim tvornicama. Više od 20 bivših radnika Tvornice Transportnih Uređaja Tuzla već treći dan štrajkuju glađu. U obećanja više ne vjeruju.

Fikret Alibašić je 37 godina radio u TTU-u. Nedostaju mu dvije godine kako bi uvezao radni staž i otišao u penziju. To je sada nemoguće, jer ovo preduzeće još uvijek nema rješen status.

To su krivi naši dosadašnji direktori i oni koji su bili tu. Taj staž, ta sredstva, neko nije uvezovao, neko je pare pojeo. Žalosno je što moramo prodati fabriku d abi se staž uvezao, a za to nikada niko nije odgovarao“, rekao je Fikret Alibašić, bivši radnik TTU.

Firma je prošle godine otišla u stečaj, a 230 radnika na biro. Federalni premijer Fadil Novalić tada je posjeto tvornicu, obećao otvaranje nove firme, ponovo vraćanje na posao 150 radnika i materijalno zbrinjavanje ostalih. Nakon godinu, radnici ogorčeni na vlast.

Njih ne interesuje narod, ni ova preduzeća, ni radnička klasa. Oni su uništili sve što se moglo uništiti do sada“, kazao je Dževad Mujkanović, bivši radnik TTU-a.

Mi moramo da ležimo ovdje, da ganjamo svoja prava dok oni lagano primaju dobre pare i imaju sve u svom životu i sve porodici svojoj obezbjedili. A mi radnicimo ćemo ovdje ležati i ganjati svoja prava“, smatra Mehmed Terzić, predstavnik bivših radnika TTU-a.

Trenutno se radi na osnivanju nove firme u vlasništvu Elektroprivrede i Rudnika Banovići koja bi trebala kupiti imovinu TTU-a. Za to vrijeme radnici u neizvjesnosti.

Znamo mi kako živimo. Snalaziš se, ako možeš gdje šta. Ali ne možeš ni to više. Nisu naše godine za rada, zdravstveno“, Paša Ribić, bivša radnica TTU-a.

Mi nemamo kud. I kući da se vratim, gladovat ću kao i ovdje. Nama neko mora pomoći. Ovo je naša fabrika bila. Mi smo je napravili“, dodao je Alibašić.

Zdravi dio tvornice bio je procjenjen na oko 17 miliona, ali ni nakon tri pokušaja prodaje zvaničnog kupca nema. Radnici se plaše da će firma otići za bizarnu cijenu i da neće moći naplatiti svoja potraživanja.

Bivši radnici TTU-a su odlučni da ne izađu iz ove prostorije dok ne dobiju pismenu garanciju o uvezivanju više od 12 godina radnog staža i o materijalnom zbrinjavanju. Poručuju da su ovdje ostavili svoj radni vijek, a mogu i živote, kako kažu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.