Šantić: Sve spremno, građani izađite na izbore

Vijesti 30. sep 201611:03 > 11:13
N1

"CIK je izvršio sve tehničkje pripreme kako bi sva biračka mjesta u BiH bila otvorena i birački proces krenuo i trajao u skladu s odredbama od 7 do 19 sati u nedjelju 2. oktobra", kazao je Ahmed Šantić, predsjednik CIK-a.

On je istakao da od sutra (subota) od 7 sati, do nedjelje 19 sati (zatvaranje biračkih mjesta) traje period izborne šutnje.

Identifikacioni dokumenti s kojim je moguće pristupiti glasanju su lična karta, pasoš i vozačka dozvola izdati od strane organa u BiH. Nema razloga da 2. oktobra ne odvojite malo vremena, izađete na biračko mjesto i zaokružite opciju koja vam odgovara“, poručio je Šantić građanima BiH.

Na lokalnim izborima sudjeluje 451 politički subjekt, a pravo glasa na izborima ima 3.263.906 stanovnika BiH.

Da bi neko dokazao da je bilo manipulacija u izbornom procesu, moraju postati činjenice i dokazi, prokomentarisao je Šantić zahtjeve koalicije “Pod kupom”.

Na pitanje da li postoji ikakva šansa za održavanje izbora u Mostaru, Šantić je odgovorio da je u ovom trenutku nemoguće održavanje izbora u ovom gradu.

O tome pitanju se može govoriti nakon izbora. U ovom trenutku je nemoguće održavanje izbora u Mostaru. I ja bih trebao glasati u Mostaru, ali mi je onemogućena građanska dužnost.”

On je istakao da su redovnom obukom educirani svi uposlenici općinske izborne komisije, ali i posebnim programom Vijeća Evrope.

Pored redovne obuke 200 trenera je obučilo 8.000 predsjednika i zamjenika biračkih odbora, izradili smo priručnike, procedure su jasne“, pojasnio je Šantić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.