Podaci Pod lupom: Prodaja glasova, mjesta u odborima…

Vijesti 02. okt 201610:48 > 10:55
N1

Iz koalicije Pod lupom gost Novog dana bio je Jan Zlatan Kulenović koji je za N1 kazao da koalicija i ove godine sa velikim brojem posmatrača i građana prati situaciju oko lokalnih izbora u BiH.

Pod lupom ima 2.5000 posmatrača, skoro u svim mjestima – praktično na svakom drugom biračkom mjestu u BiH, uz mobilne timove – te su od ranih jutarnjih sati u ljubičastim majicama prisutni na biračkim mjestima.

“Imamo i pozivni centar gdje u realnom vremenu dobijamo podatke, a po našoj evidenciji u 81 posto mjesta glasanje je počelo u 07:00 sati. Do 09:00 ujutro u Stoci i Općini Istočna Ilidža bila su mjesta koja nisu otvorena na vrijeme”, kazao je Kulenović.

“Izbori su pod lupom, i sve je u skladu sa izbornim zakonom i procesima”, kaže.

A kako vidi predizbornu kampanju?

“Je li prljava ili ne – što se tiče ponude koju subjekti daju je za analizu. Nama je važno da je u 18 opština zabilježena prodaja mjesta u odborima. Zabilježen je 51 slučaj koritšenja neadekvatnih javnih resursa. U 118 slučajeva zabilježena je kupovina glasova poklanjanjem hrane, pića i slično. u 12 slučajeva je bio prigovor za širenje mržnje i diskriminacije. To će se dešavati i u buduće ako CIK i ostali nadležni ne budu obraćali pažnju”, smatra član koalicija Pod lupom.

Istakao je da treba izaći na izbore, iskoristiti sve. “Poruka je da pozovemo građane da budu kontrolori na biračkim mjestima, da nam prijave uočene nepravilnosti”, a svakako više informacija kako to možete uraditi provjerite na podlupom.org.

“Govorimo o cijelom setu nepravilnosti koje građani mogu sugerisati dokazati, ako imaju priliku. Naši posmatrači imaju tu ulogu. Mi ćemo tokom dana izaći sa nekoliko saopšenja, i prema medijima i prema javnosti. Tu smo i kod brojanja glasovaa, što je svakako smanjenje rizika od manipulacija”.

On smatra da je CIK bitna institucija, ukoliko dolazi do krivičnih prijava – dolaze i druge institucije. “Ima tu manjkavosti, pogotovo kada je riječ o sankcijama u biračkim odborima. Mi smo 2014. sugerisali da su birački odbroi najslabija karika u procesu”.

Istakao je da je važno alarmirati i informisati sve – tako da je važno imati neku vrstu kontrole na lokalnim izborima u BiH.

Pod lupom je uočila 140 kršenja kampanje prije samog početka kampanje – pogotovo na društvenim mrežama. Sponzorisanje reklama pojedinaca i stranaka, teško je društvene mreže kontrolisati.

S druge strane, kaže Kulenović – prije dan ili dva su uočili da je posmatračica Pod lupom bila na izbornom skupu jedne političke partije, tako da ona nije mogla biti dio kontrolne skupine na izborima. Društvene mreže koriste i analiziraju ih, stoga su dosta korisne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.