Bivši radnici TTU-a štrajkuju glađu: "Nama je došao kraj"

Vijesti 05. okt 201617:51 > 19:18
N1

Bivši radnici TTU-a već deset dana štrajkuju glađu tražeći pismenu garanciju da će im staž biti uplaćen od tvornice koja je otišla u stečaj.

Resorni kantonalni premijer zamolio ih je za prekid štrajka, ali radnici to nisu prihvatili.

U hladnim prostorijama i improvizovanom krevetima, bivši radnici TTU čekaju rješenje za više od 12 godina neuplaćenog radnog staža i drugih zahtjeva. Dotjeran do zida je i Nijaz Mujčinović – nakon 36 godina rada u ovoj tvornici.

Ton Nijaz Mujčinović, bivši radnik TTU-a: “Nama je došao kraj. Nemamo drugog rješenja, drugih primanja nemamo. Moramo živjeti, porodice hraniti. Djeca hoće svoje, država hoće svoje”.

Federalna vlada uz podšku kantonalne, prošle godine , obećala je otvaranje nove firme, radno angažovanje ovih radnika, uplatu staža.

Godinu poslije, ovo je rezultat.

Mehmed Terzić, predstavnik bivših radnika TTU: “Dali smo im vremena da nijedna firma ovakva ne bi dala vremena koliko smo mi dali. Bili smo strpljivi stvarno i molili da riješe naše zahjteve. Međutim, oni su oglušili na sve nas i vidjeli da mogu s nama mlatiti kako hoće”.

Elektoprivreda je već održala skupštinu, čeka se još Rudnik Banovići, nakon čega bi se trebalo definisati vlasnički udjel i formirati nova firma koja bi kupila TTU u stečaju. Od tog novca bi se rješavala potraživanja radnika.

Srđan Mićanović, ministar indutrije, eneregetike i rudarstva TK kaže: “Potrebno nam je samo vrijeme. Radnici kažu da nemaju vremena ali ja ih molim za razumjevanje. Ovo je projekat od velike važnosti za Tuzlu i Federaciju. TTU je firma koja je potrebna, ne samo Tuzli Kantonu, već regiji”.

I dok predstavanici Kantonalne vlade sliježu ramenima i traže strpljenje radnika, Federalna Vlada, koja je grandiozno najavila ovaj projekat, ni nakon više zahtjeva, nije posjetila radnike.

“Neka je vladi na sram. Kada sjede da ručaju što se ne sjete ovih radnika koji ovdje borave deset dana, pa da kaže kako li oni žive. Od našeg premijera, pa do premijera Federacije”, dodaje Mujčinović.

Prodaja imovine firme već je bila bezuspješna tri puta, a 24. oktobra zatvara se četvrti krug prodaje. Radnici ne znaju šta više da očekuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.