Iz SDP-a imaju poruku za DF

Vijesti 06. okt 201613:18 > 13:27
SDP

Rezultat ljevice na netom okončanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini razbuktao je maštu opozicije koja uz povjerenju građana iza paravana kuje planove o zajedničkom nastupu na narednim, općim izborima.

 Nema tu mnogo tajni, vrata najjače ljevičarske stranke širom su otvorena ”odbjeglim sinovima”, onima koji su kao višegodišnji i rukovodeći kadrovi SDP-a nekoć odlučili krenuti drugim putem – samostalno.

Mislimo tu dakako na Demokratsku frontu koja je na proteklim izborima ostvarila skroman rezultat. Hoće li biti ujedinjenja? Hoće li na izborima 2018. godina lijevo orijentisane stranke zajednički krenuti po pobjedu?

Politički direktor SDP-a Damir Mašić u razgovoru za N1 kaže da su vrata ove stranke otvorena. Prema njegovom mišljenju, to je jedina opcija koja omogućava veliki uspjeh na općim izborima za dvije godine.

”Ukoliko bude razuma, pameti, političke zrelosti to se do opštih izbora mora desiti. Ukoliko se pojedini budu ponašali kao na proljeće ove godine tokom pregovora oko zajedničkih kandidata, kad smo imali potpuno nerealne zahtjeve i ultimatume u smislu realne procjene stanja na terenu i kvaliteta ljudi, bojim se da to neće biti izvodivo. Što se tiče SDP-a, mi ne samo da smo imali otvorena vrata i pokušavali sve, bili smo spremni i na ustupke”, priča Mašić za N1.

On podsjeća na prijedlog lijevo orijentiranim strankama koje su u sarajevskoj Općini Centar imale svoje kandidate za načelnike. Razumijevanja tada nije bilo. Ispostaviće se, zajedničkim nastupom u ovoj Općini, rezultat bi bio drukčiji.

”Naš kandidat u Centru bio je spreman da se odrekne svoje kandidature u korist zajedničke priče, ali drugi na to nisu bili spremni. Ali, najmanje je bitno do koga je, nadam se da nakon ovih lokalnih izbora i spoznaje onoga o čemu smo sve vrijeme govorili, zajedno možemo puno više i da nije sporno odbraniti SDP-u svoje pozicije i ostvariti neke nove, ali bez zajedničke priče ne možemo napraviti veliki iskorak. Da smo svi bili zajedno, mogli smo imati između 15 i 20 načelnika u ključnim sredinama u BiH. Mi smo otvoreni i uvijek smo spremni, ne samo da razgovaramo već da predvodimo tu priču jer naše je najiskrenije mišljenje da ukoliko ljevica ne bude ujedinjena, nije više pitanje pojedinačnih stranačkih uspjeha već je u pitanju opstanak države”, dodaje na kraju razgovora Mašić.

Podsjećamo, SDP je na proteklim lokalnim izborima osvojio ukupno osam načelničkih mjesta uz značajno povećanje utjecaja u općinskim vijećima u brojnim bh. općinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.