Krše li Federalna ministarstva vlastite odluke?

N1

Sindikat Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova zvanično je negodovao zbog objavljivanja javnog konkursa za prijem 17 izvršilaca MUP-a FBiH.

Razlog za nezadovoljstvo je ranije potpisani sporazum Sindikata sa Vladom FBiH u kojem između ostalog stoji da zbog ušteda zapošljavanja u ovom ministarstvu u narednom periodu neće biti te da će se sva upražnjena mjesta popunjavati internom preraspodjelom.

Pogledajte šta je definisano u članovima Sporazuma koje je prekršila Vlada FBiH, tj. rukovodstvo Federalnog MUP-a.

N1
N1
N1

Uposlenici MUP-a FBiH plaše se da bi novim upošljavanjem moglo doći do značajnog smanjenja plate radnicima, a zbog mjera ušteda koje je ranije nametnula Vlada FBiH ili do otpuštanja starih uposlenika.

“Pticama na grani je jasno da je moratorij mrtvo slovo na papiru. On je jedna izlizana politička pjesmica koju Vlada pjeva već godinu dana, a u praksi se dešava nešto potpuno suprotno. U praksi se dešava da mi imamo desetine konkursa vrlo oficijelnih i javnih na Agenciji za državnu službu a pored toga imamo višestruko više zapošljavanja po osnovu ugovora o djelu. Ja ispred sebe držim jedan od takvih primjera, dakle ovo je odluka Vlade iz aprila u jeku diskusije o moratoriju o tome da više nema nikakvih zapošljavanja imam odluku Vlade u kojoj se recimo odobrava zapošljavanje tri osobe u Ministarstvu pravde da provode novi Zakon o državnoj službi. Dakle, osobe po ugovoru o djelu preko svih službenika u Ministarstvu pravde, preko Agencije za državnu službu, preko Zavoda za javnu upravu se zapošljavaju da provode Zakon o državnoj službi koji je uzgred na koncu poništen od strane Ustavnog suda Federacije kao potpuno neustavan, destruktivan, I potpuno neprilagođen zahtjevima Reformske agende.”

Podsjetimo, prije osam dana, tačnije u četvrtak 30. oktobra, Vlada FBiH je donijela odluku o smanjenju javne uprave FBiH za 150 uposlenika.

Međutim, na službenoj stranici prije četiri dana objavljen je Javni konkurs za prijem državnih službenika u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, a to nam je potvrđeno i u Agenciji za državnu službu FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.