Pogledajte sve detalje u vezi kupovine oružja u BiH

N1

Priča o italijanskom novinaru koji je u BiH radio reportažu o nelegalnoj kupovini oružja tzv. Islamske države dobila je novi zaplet. Istražni bh. organi saopštili su da je italijanski novinar, inače autor TV priloga o navodnoj kupovini ilegalnog oružja u BiH, zapravo platio ljude da glume ilegalne prepodavce oružja.

S druge strane, Luigi Pelazza za N1 tvrdi – ništa nije lažirano.

Akcija “SNIMAK” dobila je novi zaplet. Radi se na rješavanju slučaja oko spornog snimka novinara popularne italijanske emisije Le Iene (Hijene), koji je uradio videoreportažu o kupovini ilegalnog oružja za tzv. Islamsku državu u Bosni i Hercegovini. Nadležni su 48 sati radili i utvrdili – priča nije istinita.

“Operativnim radom identificirane su osobe koje se pojavljuju na snimku i utvrđeno je da se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je italijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj tv sceni. Osobe koje su se pojavile u videu su osobe teškog materijalnog stanja i registrirani ovisnici o narkoticima, koje su na ispitivanju priznale i opisale cijeli događaj”, kazao je Boris Grubešić, portparol tužilaštva BiH.

“Mi potpunu istinu još nemamo, imaju određene naznake priznanja, kažem pronašli smo jedan dio oružja, tragamo za kompletiranjem svih tih stvari sa snimka i evo možda tokom iduće sedmice da bude sve riješeno”, dodao je Vahidin Šahinpašić, kriminalističko-istražni odjel SIPA-e.

Dvije ranije uhapšene osobe su puštene. Uz novinara Luigi Pelazza identifikovano ih je ukupno pet. Kako saznajemo i novinar se tereti za krivično djelo neovlašten promet oružjem i vojnom opremom. Sazanjemo i to da je pronađena jedna puška koju je kupio, navodno na području Mostara, ali da nadležni tragaju za još dvije. Ništa nije lažirano – za N1 je kazao italijanski novinar.

“S naše strane nema nikakvih problema. Ako bosanskohercegovački tužilac želi neka traži sav materijal. Mi ćemo ga dati. Ja ću mu ga lično donijeti. Ako smo na bilo koji način pogriješili, platićemo kako bi platio i svaki drugi građanin. Naravno, mi smo to uradili kako bi pokazali ispravno oružje i sve smo uradili s ciljem dokazivanja naše priče. Pucali smo blizu kuće momka koji nam je prodao pušku”, otkrio je Pelazza.

No, N1 je u posjedu izještaja lokalne italijanske policije iz 2010 godine. Zanimljivo je da je Pelazza i tada imao sličan problem sa reportažom koju je radio u Peruu. Bio je pod istragom da je potplatio više osoba kako bi glumili članove bande koja se bavila prodajom narkotika, otmicama, ubistvima.

“Mi smo i tada, za Peru, predali sirovinu italjanskim vlastima koje su nam to tražile, a i u tom slučaju dokazano je da se ni sa kim ni za šta nismo dogovarali”, naglasio je novinar.

Dok iz Tužilaštva BiH kažu da su o svemu obavjestili svoje italijanske kolege, novinar Luigi Pelazza tvrdi da od pet sati postojećeg materijala iz Bosne i Herecegovine priprema još jednu priču, sa istim osobama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.