VIDEO| Kako danas izgleda aerodrom Željava kod Bihaća

Vijesti 09. okt 201617:32 > 17:37
N1

Nekada najmoderniji vojni aerodrom Jugoslavije Željava danas je okružen neobilježenim minskim poljima. Minirane piste iz kojih raste trava i drveće ostaci su projekta u koji je Josip Broz Tito uložio milijarde dolara. Institucije BiH ne preduzimaju išta da saniraju postojeći.

Ovaj kompleks nekadašnje JNA imao je pet pisti, tri eskadrile pod zemljom i svojevremeno 49 aviona. Naoružan tada najsavremenijim avionima MIG21.  Projekat vrijedan do 8 milijardi dolara trajao je u tajnosti 12 godina. Tri podzemne galerije u obliku slova M bile su povezane sa 56 pancirnih vrata. Tu pod zemljom, Titovi saradnici napravili su sve životne uslove za čak 30 dana bez kontakta s vanjskim svijetom.

”Četiri lijepe godine sam radio na aerodromu, bio sam tehničar za MIG 21. Iskreno da kaže, kad sam došao tu raditi mislio sam – e jesi Nedžade pogodio svaka ti čast ovo je do penzije posao boli glava”, prisjetio se Nedžad Jahić, nekadašnji stariji vodnik JNA.

  Posljednja dodjela paketića djeci zaposlenih na Željavi bila je za Novu godinu 91. Raspadom Jugoslavije uslijedilo je i povlačenje JNA – iza sebe su ostavili miniran aerodrom.

”Oštećenja su otprilike cik-cak. Pošto svaki aerodrom kada se gradi odmah se prave ispod pista i tuneli za uništenje. Tako su piste i uništene ubacivanjem do 8 metara eksploziva ispod piste”, dodao je Jahić.

Tokom rata ovdje su se sukobljavale sve vojske: HV, Armija RBiH, SAO I RS Krajine. Iza njih su ostala minska koja ni danas nisu obilježena.

Ovi betonski elementi nisu samo granica između BiH I Hrvatske, oni dijele i imovinu aerodroma. Jedna trećina je na teritoriji BiH dok su dvije trećine u Hrvatskoj, iza ovih elemenata.

Na bosanskoj strani su tri piste i može im se pristupiti samo uz prisustvo Granične policije. Ova imovina je proglašena neperspektivnom i nije u nadležnosti Ministarstva odbrane, niti Vlade FBiH, niti USK. Za vlasti u SFRJ imala je mnogo veći značaj. Tito je izgradio 5 ovakvih aerodroma i u njih ukupno uložio oko 90 milijardi dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1