Dino Konaković: Neko mora biti kriv za ovo što se desilo

Vijesti 11. okt 201612:23 > 12:32
Fena

Grupa građanki i građana Sarajeva okupila se danas pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo. Razlog? Sinoćnja saobraćajna nesreća u kojoj su smrtno stradale dvije studentice izazvala je brojne reakcije javnosti kao i sigurnosna situaciju u Kantonu Sarajevo generalno.

 Građani pozivaju na odgovornost, zabrinuti su zbog sigurnosne situacije u gradu u kojem se sinoć, podsjećamo, dogodilo i ubistvo.

”Ovo su najteži dani u ovom poslu, kada se dese ovakve stvari. Zbog nepažnje ludih vozača gubimo mlade živote, tu nema nikakvih riječi, opravdanja. Generalno imamo problem, ali moram reći da naša Vlada radi vrlo ozbiljno, investirali smo novac u kupovinu novih radarskih sistema, pokrivanje video nadzora, ali Komisija za žalbe nam dvaput obara tender zbog kojeg on još nije realizovan. Ali to nije alibi. Druga stvar je katastrofalna kaznena politika naših sudova: male kazne, nagodbe pa počinioci teških krivičnih djela slobodno hodaju gradom. To je nešto na šta mi ne možemo utjecati”, ispričao je Konaković za N1.

Dodao je da uvijek postoji nečija odgovornost uz naglasak da se vlast ne može miješati u operativni rad policijskih agencija.

”Ja mislim da se može govoriti o odgovornosti i da se to mora raditi. Pokrivenost radarima u Kantonu Sarajevo je minimalna. Mislim da je to problem, veliki problem. Videonadzor također. Problem je i u prisustvu policije na ulicama. Mislim da odgovornost ljudi uvijek treba tražiti. Oni koji nisu dobro radili svoj posao, treba ih mijenjati. Mi se kao vlast ne možemo petljati u operativnu nadležnost policije”, dodao je premijer Konaković.

O pojedinačnoj odgovornosti, on nije želio pričati ”vruće glave”.

”Ne mogu reći da je policija kriva. Moramo dobro analizirati situciju, ne bih vruće glave govorio o ovim ili onim ljudima. Mi možemo osigurati policiji uvjete za rad, to je ono što radi vlast. Tražimo veće prisustvo policije. Svi smo u lancu, svi smo odgovorni, nosimo dio odgovornosti”, zaključio je Konaković na kraju razgovora za N1.

Podsjećamo, udes se dogodio sinoć oko 21.30 sati. Policija je saopćila da je u toku potraga za odbjeglim vozačem inicijala S.S. Vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo održat će se danas u 15 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.