Hronologija događaja koji je potresao regiju

Vijesti 12. okt 201623:04 > 23:08
N1

Uhapšen je Sanjin Sefić. Mladić osumnjičen da je upravljajući svojim vozilom udario i smrtno povrijedio dvije studentkinje u centru Sarajeva, lociran je i liše slobode večeras.

 Desilo se u Srbiji, tamošnje bezbjedonosne agencije ekspresno su reagirale nakon što je za ovim mladićem rođenim 1991. godine raspisana međunarodna potjernica.

Podsjećamo, u saobraćajnom udesu koji se u ponedjeljak navečer dogodio kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu stradale su Edita Malkoč i Selma Agić, a nakon ovog događaja, hiljade građanki i građana Sarajevo, sinoć je uprkos kiši izašlo na proteste zatraživši da se počinitelj uhvati i adekvatno sankcioniše.

Kako se sve to odigralo? Nakon udesa, dakle, osumnjičeni Sefić pobjegao je s mjesta događaja, a njegovo vozilo Golf 6 pronađen je u sarajevskom naselju Grbavica. U nastavku vam donosimo hronologiju kompletnog događaja.

– ponedjeljak, 21.30: Udes u ulici Zmaja od Bosne, jedna djevojka smrtno stradala na licu mjestu, druga preminula u Općoj bolnici. Vozač pobjegao.

– utorak, 8.00: Policija saopćila da je vozač u bjekstvu, ali da je u međuvremenu pronađeno njegovo vozilo.

– utorak, 11.00: Nekoliko desetina građana okupilo se pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo. Mirni protest i pozivanje na odgovornost.

– utorak, 13.00: Premijer Kantona Sarajevo Dino Konaković u razgovoru za N1 poručio da su ”svi krivi”, ali da Vlada nema mandat da rukovodi policijskim poslovima.

– utorak, 15.00: Održana vanredna sjednica Vlade KS.

– utorak, 20:00: Na mjestu nesreće okupljanje građana i mirni protest. Nekoliko hiljada ljudi na ulicama, jedan dio prosvjednika okuplja se pred zgradom Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

– utorak: 22:00: Iz MUP-a KS na vanrednoj press konferenciji saopćeno da je odbjegli Sefić prešao granicu BiH i Srbije.

– srijeda, 9.00: Iz bosanskohercegovačkih policijskih agencija stižu šture informacije da je potraga za bjeguncem u toku.

– srijeda, 12.00: Iz Policijske stanice Prijepolje za N1 potvrdili da službenici na terenu vrše provjere i traže Sefića.

– srijeda: 16:00: N1 saznaje da je Sefić u Srbiju otišao taksijem. Taksista koji ga je prevezao za N1 govori ”da je sve što je imao reći, već rekao policiji”.

– srijeda, 19:00: Potvrđeno – raspisana je međunarodna potjernica, srbijanska policija sada ima svojevrsni nalog za hapšenje bjegunca.

– srijeda, 23:00: Povrđeno za N1 – Sanjin Sefić je uhapšen na teritoriji Srbije nakon ekspresne reakcije sigurnosno-bezbjedonosnih službi Srbije.

– srijeda, 23:30: Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zahvalio se srbijanskoj policiji na brzoj i efikasnoj intervenciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.