Ambasadorica Bodonyi: Rješenje za BiH nije Dayton 2

Vijesti 14. okt 201612:17 > 12:20
Fena

Francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi smatra kako za našu zemlju nije rješenje Dayton 2, iako se slaže kako postoje institucionalni problemi u BiH, zbog komplikovanosti donošenja odluka.

“Daytonski sporazum je okončao rat, sasvim sigurno na jedan nesavršen način, ali nisam sigurna ni da je bilo ko mogao misliti da će toliko dugo ostati na snazi. Mislim da je nedostajalo poglavlje u tom sporazumu koje bi bilo posvećeno tranziciji. Mislim da nedostaje članak koji bi rekao da će se za određeno vrijeme oformiti skupština u kojoj će biti ne samo svi konstitutivni narodi, nego predstavnici svih onih koji žive u BiH kako bi zajednički razmislili o jednom ustavu koji odgovara ovoj zemlji”, izjavila je Bodonyi.

Na novinarski upit kada bi to moglo doći na red, francuska ambasadorica je kazala kako će se to dogoditi tek onda kada u BiH bude osiguran “jedan životni minimum”.

“Ljudima treba posao, brinu za budućnost djece, zdravstvo, pa da tek onda razmišljaju o ovim stvarima. Iako ne postoji konačan odgovor, mogu reći da smo u prvoj etapi glede ovoga pitanja”, kazala je Bodonyi, napominjući kako se proteklih godina previše fokusiralo na institucije Daytona, što nije funkcionisalo ni dalo odgovora.

“Mislim da ima jako puno nesporazuma, a zajednička tačka svim ljudima jeste da su svi nezadovoljni. Radi toga, po meni, nije to problem konstitutivnih naroda nego stanovništva i zato je to puno ozbiljnije. Upravo zato smo se prestali fokusirati na institucionalna pitanja, jer smo rekli kako se treba poboljšati život svih ljudi i uvjeti za život”, kazala je francuska ambasadorica.

Na upit zbog čega međunarodna zajednica nije izvršila veći pritisak na one koji su se trebali dogovoriti o Mostaru, Bodonyi je kazala kako nije na međunarodnoj zajednici da donosi takvu vrstu odluka.

“Ako međunarodna zajednica bude i dalje morala donositi odluke za BiH, ona će se prevariti. Mi jesmo ovdje, uz vas smo, ali vi ste prvi”, kazala je francuska ambasadorica u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.