Era digitalnog doba počela, a signala u cijeloj BiH još nema

Vijesti 14. okt 201616:59 > 19:19
N1

Svečano, u sva tri javna RTV servisa u BiH, pušten je testni signal za područje Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

Iako sa velikim zakašnjenjem za susjednim zemljama, javni servisi počinju sa testiranjem opreme u narednih 90 dana, nakon čega slijedi druga faza kada bi i ostatak zemlje trebalo pokriti prijemnom i emisionom digitalnom opremom.

Historijski dan – kažu čelni ljudi javnih bh. emitera. Testni digitalni signal trenutno će uživati građani samo tri digitalne oblasti – Sarajeva, Mostara i Banjaluke. Resorni ministar je nakon dugo kaskanja najavio prelazak u veću brzinu.

“Naša intencija i želja je da zajednički, jer je ovo nacionalni projekat, projekat svih nas, u narednoj godini damo sve od sebe da digitalnim signalom bude pokrivena cijela BiH”, kazao je Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH.

Prva faza je davno trebala biti završena, smatra direktor Federalne televizije. Iako je i tehnička i civilizacijska, kaže da je završetak ove faze prije svega simbolički.

Ali u ovako erodiranom društvu i simbolika zna nekad da zazviždi kao pisak lokomotive početkom dvadesetog stoljeća“, rekao je Džemal Šabić, generalni direktor FTV-a.

Međutim, do završetka ovog procesa, BiH ostaje u dvadesetom stoljeću – jedina u Evropi.

Inače, Bosna i Hercegovina već godinama kaska za zemljama Evropske unije, ali i regiona u procesu digitalizacije. Iako je era digitalnog doba od danas i zvanično startala, još dugo vremena će proći do digitalnog signala u svim domovima u BiH.

Ženevskim sporazumom iz 2006. godine sve evropske zemlje obavezale su se da do 17. juna 2015. pređu na digitalni signal emitovanja programa. Analogni signal i danas ostaje u većini TV prijemnika. Javni servisi su godinama u velikim finansijskim problemima, naplata RTV takse je katastrofalna, a podrška političkih zvaničnika uglavnom izostaje. Izmjene zakona o Javnom RTV sistemu BiH, koje predviđaju novi način naplate, nedavno nisu dobile parlamentarnu podršku. Zbog svega ispašta i proces digitalizacije.

Kažem da bi se ovo puno ranije završilo da nije bilo interesnih grupa i pojedinaca koji su pokušali da tri javna servisa odu u privatne ruke, budemo podstanari na nečijoj mreži, borba je bila duga, uloženo je puno vremena, znanja i truda, a danas sam sretan što se ta borba isplatila“, istakao je Zdravko Šavija, šef ekspertnog tima za digitalizaciju.

Emitovanje digitalnog signala počele su samo javne televizije, dok će komercijalne televizije morati sačekati. RTV servisi će i dalje nastaviti sa analognim emitovanjem, tako da građani ne moraju žuriti sa nabavkom novih televizora. Ministar danas nije smio obećati i da će nabavka digitalnih resivera građanima ići subvencionirano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.